Indická vláda zablokovala internet v oblastiach, kde protestujú farmári

Indická vláda v sobotu zablokovala prístup k internetovým službám pre mobilné telefóny v niekoľkých oblastiach v okolí hlavného mesta Naí Dillí po tom, ako roľníci začali jednodňovú protestnú hladovku.

30.01.2021 16:43
India vláda farmári reforma protesty Foto:
Protestujúci indickí farmári prerážajú traktorom policajné barikády počas demonštrácie proti novým farmárskym zákonom v hlavnom meste Naí Dillí.
debata (1)

Indické ministerstvo vnútra oznámilo, že na miestach, kde sa konajú protesty, pozastavia internetové služby do nedele 23.00 h miestneho času (18.30 h SEČ) s cieľom „udržať verejnú bezpečnosť“.

Indické úrady často zablokujú internet, keď sa domnievajú, že nastanú nepokoje, pripomína DPA. V hlavnom meste je však takýto krok nezvyčajný.

Desaťtisíce roľníkov už od novembra táboria na predmestiach hlavného mesta Naí Dillí a vyjadrujú nespokojnosť s novými zákonmi v oblasti poľnohospodárstva.

zväčšiť Indickí farmári v hlavnom meste Naí Dillí... Foto: TASR/AP, Altaf Qadri
India vláda farmári reforma protesty Indickí farmári v hlavnom meste Naí Dillí preskakujú policajné barikády počas demonštrácie proti novým farmárskym zákonom.

Zhromaždenia vyústili do prejavov násilia v utorok, keď niektorí účastníci sprievodu s traktormi porušili vopred dohodnutú trasu a prerazili barikády v Naí Dillí. Tam sa v tom čase konala prehliadka pri príležitosti osláv Dňa republiky.

Polícia proti narušiteľom použila slzotvorný plyn. Zrážky medzi protestujúcimi roľníkmi a úradmi si vyžiadali jednu obeť na životoch a stovky zranených, pripomína DPA.

Žiadajú zrušenie reforiem

Sobotňajšie protesty sa konajú v deň výročia smrti Mahátmu Gándhího – duchovného vodcu indického boja za nezávislosť. Vedúci predstavitelia roľníkov povedali, že hnutie roľníkov „je a zostane nenásilné“.

Približne polovica obyvateľov Indie je zamestnaná v poľnohospodár­stve, píše DPA. Jedenásť kôl rozhovorov medzi odborovými zväzmi poľnohospodárov a vládou patovú situáciu nevyriešilo. Vláda navrhla, že zavedenie reforiem posunie o 18 mesiacov. Roľníci však žiadajú ich úplné zrušenie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #protesty farmárov