Je veľká šanca, že Biden navštívi Slovensko. Ako to hodnotia experti?

Šéf Bieleho domu Joe Biden by mohol o dva mesiace priletieť na Slovensko. Exkluzívnu informáciu o možnej ceste získal denník Pravda od nemenovaného predstaviteľa americkej diplomacie vo Washingtone s prísnou zárukou zachovania anonymity tohto zdroja. „Vo východnej časti Európy sú dve možnosti, kam Biden môže zamieriť. Buď to bude Bratislava, alebo nejaký štát na Balkáne,“ spresnil.

19.04.2021 16:09 , aktualizované: 20.04.2021 06:00
Biden Foto: ,
Prezident USA Joe Biden v júni navštívi Európu. Washington uvažuje, že šéf Bieleho domu pricestuje aj na Slovensko.
debata (361)

Podotkol, že šanca Slovenska je väčšia. „Ak prezident USA príde do Bratislavy, oznámime to slovenským orgánom do dvoch týždňov, čiže najneskôr okolo začiatku mája," dodal. Poznamenal, že rozhodnutie bude závisieť od vývoja na ukrajinsko-ruských hraniciach, ktorý sa vyhrocuje. „O súvisiacich podrobnostiach sa však nemôžem nijako zmieniť," uviedol. Biden by sa mal podľa tohto zdroja z USA zúčastniť na prestížnej medzinárodnej konferencii GLOBSEC.

VIDEO: Mohlo by Slovensko organizovať napríklad stretnutie Biden – Putin? Takto to vidí exminister zahraničných vecí Eduard Kukan, odpovedal v relácii Ide o pravdu v polovici apríla.

Video

„Vždy sa snažíme doniesť na naše podujatie čo najsilnejšiu politickú delegáciu z celého sveta a tento rok nie je výnimkou. Nakoľko potenciálna účasť významných politických špičiek podlieha diskrétnemu režimu, nemôžem preto potvrdiť ani vyvrátiť žiadnu takúto informáciu," reagoval pre Pravdu Róbert Vass, šéf rovnomennej organizácie, ktorá konferenciu každoročne v Bratislave organizuje.

Joea Bidena na návštevu Slovenska pozvala formou listu prezidentka Zuzana Čaputová, informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec s tým, že čas odoslania listu bližšie nešpecifikoval. „Ak by prezident USA pozvanie prijal a prišiel by na návštevu SR, bol by to veľký úspech slovenskej diplomacie,“ uviedol Strižinec.

Do Európy sa Biden chystá priletieť niekedy v polovici júna. Jeho prvou zastávkou má byť Londýn, kde by sa mal stretnúť s britským premiérom Borisom Johnsonom a ísť na audienciu ku kráľovnej Alžbete II. Bidenova európska cesta v prvom rade súvisí s plánovaným summitom NATO v Bruseli. Termín zatiaľ nie je oficiálny, ale zdroj zo sídla aliancie pre Pravdu uviedol, že stretnutie lídrov členských krajín sa pravdepodobne uskutoční v pondelok 14. júna. Organizátori GLOBSEC pripravujú konferenciu v júni.

Možná účasť Bidena na bratislavskej bezpečnostnej konferencii dáva veľký zmysel. Mimochodom, je to podujatie, ktoré sa z malej prvej akcie v roku 2005 s účasťou hŕstky odborníkov zo zahraničia stalo v posledných rokoch vlajkovou loďou v regióne strednej a východnej Európy. Na konferenciu GLOBSEC začali chodiť prezidenti a premiéri, vo februári 2019 pricestoval vtedajší šéf americkej diplomacie Mike Pompeo.

Príležitosť na stretnutia

GLOBSEC by vytvoril Bidenovi skvelú príležitosť stretnúť sa lídrami krajín strednej a východnej Európy. „Americký prezident pricestuje do tohto regiónu, aby demonštroval, že sa zaujíma o túto oblasť. Zároveň chce vyslať signál, že mu osud týchto štátov leží na srdci zoči-voči snahe Ruska posilniť si tu svoj vplyv a tiež naznačiť, že administratíva USA si pozorne všíma rozpínavosť Číny aj v tomto širšom regióne," objasnil zdroj z amerického ministerstva zahraničných vecí.

Predpokladá sa, že Biden by mohol rokovať v Bratislave napríklad aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hlavnou udalosťou by však bol, pochopiteľne, kľúčový prejav šéfa Bieleho domu na konferencii GLOBSEC.

Biden je známy tým, že zdôrazňuje význam žien v politike. Potvrdil to najmä tým, že za viceprezidentku si vybral Kamalu Harrisovú. V USA je historicky prvou ženou v tejto funkcii. „Americký prezident by sa mohol na GLOBSEC stretnúť s obdivuhodnými líderkami v regióne. Boli by medzi nimi napríklad prezidentka SR Zuzana Čaputová a Sviatlana Cichanovska," konkretizoval americký zdroj. Cichanovska je bieloruská politická líderka, ktorá žije vo vynútenom exile po sfalšovaných prezidentských voľbách v Bielorusku, kde dlhé roky autoritársky vládne Alexandr Lukašenko.

Sofia má záujem, ale GLOBSEC je lepší

Rozhodnutie, či šéf Bieleho domu príde na Slovensko, musí padnúť do spomínaných dvoch týždňov aj preto, že cesty prezidenta USA sa pripravujú niekoľko týždňov. Aj mesiac pred jeho návštevou prichádzajú na územie hostiteľskej krajiny bezpečnostní pracovníci a ďalší personál. Vyhodnocuje sa doslova každý meter priestoru, kde sa prezident bude pohybovať. Ide sa do detailov. Napríklad sa aj posudzuje, či sa v hoteli presunie o poschodie vyššie výťahom, alebo peši po schodoch.

Denníku Pravda sa podarilo zistiť, že v juhovýchodnej Európe sa o návštevu Bidena uchádza Bulharsko. Sofia má záujem, ale GLOBSEC je oveľa lepší, pričom je považovaný za najvýznamnejšiu bezpečnostnú konferenciu v celej strednej a východnej Európe. Získal si reputáciu najznámejších akcií svojho druhu na svete. Úrovňou sa zaradil k Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, k Bruselskému fóru a k Medzinárodnému bezpečnostnému fóru v kanadskom Halifaxe.

Čo si myslia experti

„Vieme o plánoch prezidenta Bidena zúčastniť sa na summite NATO v júni. K tomu by si mohol pridať iné návštevy. Keby sa rozhodol ísť do strednej Európy, nevylučoval by som však cestu do Poľska. Veľmi to zjednoduším, ale návšteva šéfa Bieleho domu sa dá chápať ako signál. Bez ohľadu na to, aké má krajina, kam príde, momentálne vzťahy s USA. Prezident svojou cestou môže zdôrazniť niektoré politické priority. Je však úplne jasné, že z krajín strednej Európy by teraz Biden určite nezavítal do Maďarska,“ povedal pre Pravdu Keith Eddins, ktorý bol v rokoch 2009 až 2010 chargé d'affaires americkej ambasády na Slovensku a vyučuje na Oregonskej univerzite.

Bývalý skúsený diplomat bol v 80. rokoch špeciálnym asistentom ministra zahraničných vecí Georgea Shultza. Keby Biden podľa Eddinsa uvažoval o strednej Európe a v rámci nej o návšteve Česka alebo Slovenska, Biely dom by bral do úvahy politické pomery. To znamená, kto je v týchto krajinách prezidentom a akú majú vládu. „V tomto zmysle je atraktívnejšia Bratislava. Väčšina Američanov si neuvedomuje, že v mnohých štátoch Európy sú hlava štátu a vláda dve rozličné politické inštitúcie. Ale pre Biely dom by mohlo byť zaujímavé, keby sa Biden stretol so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a aj takto poukázal, že demokracia funguje. A čo sa týka vlády v Bratislave, z možností, ktoré ponúka stredná Európa, je to podľa mňa stále asi tá najlepšia,“ myslí si Eddins.

„Je to dobrá otázka. Ale myslím si, že Biden by sa pri ceste do strednej Európy nesnažil vynechať Varšavu,“ reagoval Vít Dostál z pražskej Asociácie pre medzinárodné otázky na otázku, či Slovensko môže byť v regióne cieľom prezidentskej návštevy z USA. Je pravdou, že Poľsko a Maďarsko majú problémy s dodržiavaním zásad právneho štátu a Česko má zase relatívne krátko pred voľbami a v osobe Miloša Zemana kontroverznú hlavu štátu. Dostál však pripomína, že Varšava stále zostáva dôležitým bezpečnostným partnerom Washingtonu.

„Biden je po dlhom čase americkým demokratickým prezidentom, ktorý Rusku signalizuje, že mu nechce a nebude ustupovať. Bill Clinton či Barack Obama sa chceli s Moskvou nejako dohodnúť. V americkom Kongrese má tiež podporu poľská iniciatíva Trojmoria (združuje 12 krajín strednej a východnej Európy a Pobaltia, pozn. red.). Washington sa má s Varšavou o čom rozprávať,“ uviedol pre Pravdu Dostál, podľa ktorého by Biden mohol uvažovať nad tým, že v júli zavíta na summit Iniciatívy troch morí, ktorý sa bude konať v Bulharsku.

Jörg Forbrig, expert na východnú Európu z organizácie German Marshall Fund, si myslí, že Bratislava by niekedy v budúcnosti mohla dostať šancu, že Bidena privíta. „V regióne je Slovensko štátom, ktorý si udržal určité demokratické štandardy lepšie ako takmer ktorákoľvek iná krajina. Sme svedkami, ako sa zhoršili v Maďarsku, do istej miery aj v Poľsku. Problémy sme zaznamenali v Slovinsku či Bulharsku. Slovensko sa v oblasti stále dá rátať k majákom demokracie, hoci, ako dobre vieme, aj vy riešite rôzne politické problémy. Ukázalo sa to najmä v posledných týždňoch. No vo vašej krajine nevidíme systematické podkopávanie pravidiel právneho štátu,“ povedal pre Pravdu Forbrig.

Podľa tohto odborníka sa na Slovensku najmä po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a po následných protestoch zmenila politická dynamika. "Slovensko sa vyhlo alebo sa minimálne snaží vyhnúť nedemokratickým praktikám, ktoré vidíme. Keby som bol v Bidenovej vláde a uvažoval nad tým, že by som navštívil strednú Európu, Slovensko by malo byť jednou z krajín na zozname,“ tvrdí Forbrig.

Bratislava opäť ako dejisko summitu?

Biden v nedávnom telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom povedal, že by sa s ním rád stretol na území tretieho štátu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pred necelým týždňom označil úvahy o termíne, mieste a možnej agende summitu za predčasné. Odvtedy sa Moskva o tejto téme nijako verejne nevyjadrila.

Krátko po telefonickom rozhovore však USA vyhostili niekoľko ruských diplomatov. Najnovšie nastal vážny konflikt medzi Prahou a Moskvou pre výbuch v muničnom areáli vo Vrběticiach, pričom Spojené štáty podporili Česko, ktoré vyhostilo až 18 ruských diplomatov.

Pre americkú stranu by bolo logisticky výhodné usporiadať stretnutie na najvyššej úrovni na území krajiny, ktorú Biden v polovici júna navštívi. Bratislava má výhodu, že hostila summit Putina s Georgeom Bushom ml. vo februári 2005, a preto s organizáciou už má skúsenosť.

Zdá sa však, že vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou sú teraz také ochladené, že s vysokou pravdepodobnosťou sa v júni šéfovia Bieleho domu a Kremľa nestretnú.

© Autorské práva vyhradené

361 debata chyba