Šialený strelec zabíjal v ruskej škole

"Dnes zabijem obrovské množstvo bioodpadu a zastrelím sa," napísal v utorok ráno na sociálnej sieti a priložil selfie, kde má na sebe čiernu vestu a tvár mu zahaľuje rúško s nápisom BOH. Krátko nato ho bezpečnostné kamery nasnímali, ako s opakovacou malokalibrovkou v ruke kráča smerom ku gymnáziu, ktoré pred štyrmi rokmi absolvoval. Vstúpil do dvojposchodovej budovy a na hornom podlaží spustil paľbu. Kazaňou, metropolou ruského Tatárska, v utorok otriasla masakra, ktorá si vyžiadala prinajmenšom deväť životov.

11.05.2021 09:38 , aktualizované: 18:03
kazaň, škola, streľba Foto:
Záchranné zložky pred školou v ruskej Kazani, kde došlo v utorok 11. mája k streľbe.
debata (147)

„Prišli sme o sedem detí, žiakov ôsmej triedy, štyroch chlapcov a tri dievčatá,“ citoval Rustama Minnichanova, najvyššieho predstaviteľa Tatárska, denník Kommersant. Neskôr pribudli ešte dvaja mŕtvi – 25-ročná učiteľka angličtiny a ďalšia zamestnankyňa ško­ly.

Bilancia, žiaľ, nemusí byť konečná. Spomedzi dvoch desiatok hospitalizovaných lekári bojovali o životy ôsmich pacientov v kritickom stave. Väčšina zranených sú deti vo veku od sedem do pätnásť rokov.

Medzi ťažko ranenými je aj 62-ročný vrátnik, ktorý strážil vchod, odkedy škola pred troma rokmi zrušila zmluvu s SBS. „On prvý sa postavil na odpor,“ citovala agentúra RBK z vyhlásenia ministerstva školstva. „Zavrel dvere. Žiaľ, boli sklené, takže nepredstavovali veľkú prekážku. Ďalšiemu zamestnancovi školy to však umožnilo stlačiť poplašné tlačidlo. Zapla sa signalizácia, mnohé triedy sa zablokovali, ale nie všetky. Na poplašný signál operatívne sily s políciou vyštartovali ku škole, čo zrejme umožnilo zabrániť ešte väčšej tragédii,“ dodalo ministerstvo.

Niekoľko minút vládlo v škole absolútne peklo. Niektoré triedy sa zabarikádovali. Iné to nestihli a deti v panike bežali preteky o život. Nájomníci z náprotivnej bytovky s hrôzou sledovali, a niektorí aj nasnímali na smartfóny, ako žiaci v zúfalstve skáču z okna na druhom poschodí školy. Neskôr bezpečnostné zložky žiakov evakuovali, niektorí opúšťali školu oknami po požiarnických schodíkoch.

Devätnásťročný útočník napokon nesplnil svoje predsavzatie a po masakre si nesiahol na život. Na sociálnej sieti kolujú zábery, na ktorých vidno, že sa vzdal zásahovému komandu. Portál 116.ru zverejnil aj video prvého výsluchu zadržaného. V ňom potvrdil, že motívom masovej vraždy bola nenávisť k ľuďom. Už predtým na sociálnej sieti písal, že je bohom, ktorý sa zjavil v podobe človeka, aby „sa zbavil všetkých vás“. Existenciu človeka pritom označil za „vesmírnu chybu“.

„To, že som bohom, som si uvedomil nie ihneď, či pred dvoma mesiacmi. Monštrum sa vo mne začalo zobúdzať konkrétne v lete. Všetkých som nenávidel a začal som ich ešte viac nenávidieť,“ zopakoval na výsluchu svoje mizantropické presvedčenie, pre ktoré zaprel aj svojich rodičov.

Vraha, ktorý študoval informačné technológie, začiatkom roka vylúčili z vysokej školy, kam prestal chodiť a nezložil predpísané skúšky. Minulý mesiac si vybavil zbrojný pas a kúpil si opakovaciu malokalibrovku tureckej výroby HATSAN ESCORT.

Ruské médiá pripomínajú, že presne rovnakým typom zbrane bol spáchaný predchádzajúci veľký školský masaker. V októbri 2018 osemnásťročný študent školy v Kerči na anektovanom Kryme zabil dve desiatky ľudí a po čine sa sám zastrelil, pričom sa má osobitne prihliadať na strelnú zbraň, ktorú použil strelec v Kazani. „Ide o to, že niekedy sa ako poľovnícke zbrane registrujú druhy strelných zbraní, ktoré sa v niektorých krajinách považujú za útočné pušky,“ vysvetlil podľa rádia Echo Moskvy hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Sústrastný telegram v súvislosti so streľbou v škole v meste Kazaň poslala prezidentovi Ruskej federácie Vladimirovi Putinovi prezidentka Zuzana Čaputová. „Strata mladých a nevinných životov je tragédia, ktorá otrasie celým národom. Slovensko je preto v tejto ťažkej chvíli myšlienkami s ruským ľudom,“ uviedla hlava štátu. Poznamenala, že správu o nešťastí v Kazani prijala so zármutkom.

Rodičom a príbuzným obetí vyjadrila v mene občanov Slovenska, ako aj vo svojom mene úprimnú sústrasť. Zraneným želá čo najrýchlejšie uzdravenie.

Kazaň, metropola ruského Tatarska, ktorá leží asi 725 kilometrov na východ od Moskvy, má viac ako 1,25 milióna obyvateľov, prevažne moslimov.

Výberová chronológia ozbrojených útokov na školách v Rusku

  • 1. septembra 2004 – Pročečenskí ozbrojenci vtrhli do školy v juhoruskom Beslane, zajali 1128 osôb, z väčšej časti školákov, a tri dni ich držali ako rukojemníkov. Dráma sa skončila 3. septembra po niekoľkohodinovej prestrelke s ruskými bezpečnostnými silami, špeciálnymi jednotkami a výbuchmi náloží, ktoré v objekte rozmiestnili radikáli. Pri teroristickom útoku zahynulo 334 osôb, z toho 186 detí.
  • 2. augusta 2011 – Výbuch podomácky vyrobenej bomby zranil päťročné dievča v materskej škole vo východoruskom meste Komsomoľsk na Amure. Bombu v škatuli previazanú mašľou niekto doniesol na verandu škôlky. Obsahovala výbušninu so silou rovnajúcou sa 7–10 gramom TNT, nevybuchla však celá.
  • 3. februára 2014 – Tínedžer, ktorý bol vzorným študentom, zastrelil v moskovskej škole učiteľa zemepisu, policajta a 20 spolužiakov vzal za rukojemníkov. Páchateľa odzbrojili a zadržali približne hodinu po streľbe a jeho telefonáte s otcom – majiteľom dvoch pušiek, s ktorými si študent vynútil vstup do školy.
  • 24. apríla 2017 – Pri výbuchu ručného granátu na strednej škole v juhoruskom Dagestane zahynul jeden študent a 11 utrpelo zranenia. K nešťastiu došlo v obci Agvali, granát priniesol do školy jeden zo študentov.
  • 15. januára 2018 – Bitka s použitím nožov, ku ktorej došlo v strednej škole v meste Perm, si vyžiadala zranenia 15 ľudí. Rezné zranenia utrpela aj jedna učiteľka, ktorá sa spolu so žiakmi a ďalšími kolegami snažila bitkárov oddeliť a spacifikovať.
  • 19. januára 2018 – Zranenia šiestich detí a jednej učiteľky si vyžiadal útok sekerou v škole v Buriatskej republike na ruskej Sibíri. Incident sa odohral v mestečku Sosnovyj Bor a páchateľom bol žiak deviatej triedy, ktorý počas vyučovacej hodiny vnikol do jazykovej triedy, hodil tam zápalnú fľašu a následne zaútočil na učiteľku i žiakov.
  • 17. októbra 2018 – V dôsledku streľby a výbuchu na strednej škole v meste Kerč, nachádzajúcom sa na anektovanom Krymskom polostrove, zahynulo 20 ľudí a viac ako 70 utrpelo zranenia. Útočníkom bol 18-ročný Vladislav Rosľakov, ktorý po útoku spáchal samovraždu.
  • 14. novembra 2019 – Jeden človek prišiel o život a traja ďalší utrpeli zranenia po tom, ako študent spustil streľbu na vysokej škole v meste Blagoveščensk, ležiacom v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe.

© Autorské práva vyhradené

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #streľba #Kazaň