Pomáhali počas vojny, slovenských manželov ocenili v Poľsku

Poľský prezident Andrzej Duda vyznamenal in memoriam slovenských manželov Jozefa Lacha a Žofiu Lachovú, ktorí počas druhej svetovej vojny pomohli mnohým Poliakom. TASR o tom informoval Pileckého Inštitút so sídlom vo Varšave, ktorý sa venuje odkazu boja proti totalitným režimom.

02.06.2021 20:56
Andrzej Duda Foto:
Andrzej Duda
debata

Vyznamenanie Virtus et Fraternitas udeľuje poľský prezident na návrh zmieneného Pileckého Inštitútu. Dostávajú ho zvyčajne cudzinci, ktorí pomáhali Poliakom počas druhej svetovej vojny a v období totalitného komunistického režimu. Poľský prezident udelil tento rok takéto vyznamenanie celkovo deviatim ľuďom, a to z Česka, Slovenska, Rumunska, Ukrajiny a Maďarska.

Žofia a Jozef Lachovci pomáhali prepravovať poľských letcov, poslov a ľudí utekajúcich z Poľska okupovaného nacistami cez Slovensko do Maďarska. Okrem dopravy im poskytli aj úkryt vo svojom dome v Poprade či falošné slovenské doklady. Neskôr pomáhali manželia prepravovať príslušníkov poľského odboja aj opačným smerom – k poľským hraniciam.

Ako uvádza Pileckého Inštitút, napriek tomu, že manželia Lachovci mali deti, pomáhali poľským občanom a riskovali tak, že budú zatknutí slovenskými orgánmi, ktoré boli v tom čase podriadené nacistom. Odvaha a nezištnosť manželov Lachovcov pomohla zachrániť množstvo životov a zaistila, že zmienená tranzitná cesta sa zachovala až takmer do konca vojny. Dvojica bola neskôr nominovaná na viacero poľských vyznamenaní, čo sa však nestretlo s odobrením vtedajšieho komunistického režimu v Československu.

Pileckého Inštitút je pomenovaný podľa hrdinského poľského vojaka Witolda Pileckého, ktorý sa dobrovoľne nechal poslať do koncentračného tábora Auschwitz, aby odtiaľ podával prvé tajné správy o páchanom holokauste.

Poľsko Varšava geto múr pamiatka Čítajte viac História nie je čierno-biela: Poliaci kradli udania na Židov, aby ich zachránili pred Gestapom
debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #druhá svetová vojna #Andrzej Duda