Výbuch v areáli chemickej továrne v českých Lovosiciach zranil troch hasičov

Explózia v areáli chemickej továrne v Lovosiciach zranila troch členov podnikovej hasičskej jednotky, ktorí zasahovali pri požiari. Jedného z nich musel s ťažkými zraneniami transportovať do nemocnice vrtuľník. Informoval o tom spravodajský portál ČT24.

06.07.2021 06:35 , aktualizované: 11:31
debata (18)

Záchranné zložky dostali oznámenie o incidente v spoločnosti Preol v pondelok večer. "Okolo 21.00 h bola privolaná podniková hasičská jednotka k požiaru kabeláže. To sa potvrdilo, avšak pri odchode z miestnosti došlo k výbuchu a k zraneniu zasahujúcich hasičov.

Plechy z budovy odleteli až k železnici, ktorá je vedľa a, bohužiaľ, do nich narazil aj motorový vlak," opísal incident hovorca Hasičského a záchranného zboru Ústeckého kraja Milan Rudolf.

V areáli spoločnosti zasahovalo celkovo 12 jednotiek hasičov, ktorí vyhlásili tretí stupeň poplachu. Ráno na mieste zostalo sedem jednotiek, ktoré budovu ochladzovali. Do ovzdušia podľa nich žiadne jedovaté látky neunikli.

Príčinou explózie bola zrejme porucha na separátore repky. V hale explodoval vysoko horľavý hexán, používaný pri lisovaní tejto plodiny. Linka bola v čase havárie odstavená, povedal pre ČT24 hovorca.

Firma Preol sa zaoberá spracovávaním repkového oleja. Podľa spravodajského servera Seznam Zprávy ide o najväčšieho výrobcu biopalív v Česku. Spoločnosť patrí do skupiny Agrofert, ktorú založil český premiér Andrej Babiš.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #výbuch v továrni