Nemeckí rušňovodiči opäť štrajkujú. Deutsche Bahn voči nim podnikla právne kroky

Železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) vo štvrtok oznámila, že podnikla právne kroky voči Nemeckému zväzu rušňovodičov (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer - GDL), ktorí vstúpili za uplynulý mesiac už do tretieho štrajku za zvýšenie platov a zlepšenie pracovných podmienok.

02.09.2021 13:54
Železnice / Rušňovodiči / Vlak / Cesta / Trasa / Foto: ,
Vlak prichádza na hlavnú stanicu v Berlíne, 2. septembra 2021
debata (1)

Deutsche Bahn podala podľa informácií agentúry DPA na pracovnom súde vo Frankfurte nad Mohanom žiadosť o vydanie predbežného opatrenia o zastavenie štrajku. Stalo sa tak po tom, čo odborári odmietli novú ponuku DB zo stredy, ktorá sľubuje napríklad pandemický bonus do výšky 600 eur či zvýšenie platov o 3,2 percenta.

Súd má o predbežnom opatrení rozhodnúť ešte vo štvrtok – pojednávanie sa začne o 18.00 h, povedala jeho hovorkyňa. Personálny riaditeľ DB Martin Seiler kritizoval, že súčasný štrajk nie je v súlade s „príslušným právnym rámcom“. „Preto musíme konať v záujme našich zákazníkov a zamestnancov a umožniť jeho súdne preskúmanie,“ povedal.

Vo štvrtok skoro ráno sa začal v poradí tretí a doteraz najdlhší štrajk nemeckých železničiarov za mesiac, ktorý má trvať do 7. septembra. Deutsche Bahn ohlásila, že vypraví v priemere len každý štvrtý diaľkový spoj. V regionálnej a prímestskej doprave (S-Bahn) bude v porovnaní s bežným dňom premávať zhruba 40 percent spojov.

Predseda zväzu rušňovodičov Claus Weselsky pre verejnoprávnu stanicu ARD uviedol, že nová ponuka od Deutsche Bahn je „neprijateľná“, keďže jej súčasťou nie je zvýšenie platov už v tomto roku.

Deutsche Bahn podľa neho požaduje, aby bol rozsah dohody obmedzený na súčasnú kolektívnu zmluvu, čo – ako tvrdí -, môže viesť k rozdeleniu GLD na členov prvej a druhej triedy. „Cieľom rady železníc je zničiť GDL,“ vyhlásil Weselsky.

Posledný veľký konflikt medzi Nemeckým zväzom rušňovodičov a Deutsche Bahn sa odohral v rokoch 2014 a 2015, keď odborári zorganizovali počas viac ako deviatich mesiacov deväť kôl štrajkov.

zväčšiť Cestujúci na prázdnom nástupišti na hlavnej... Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Železnice / Rušňovodiči / Cesta / Trasa / Cestujúci na prázdnom nástupišti na hlavnej železničnej stanici v Berlíne 2. septembra 2021
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #štrajk #Deutsche Bahn #rušňovodiči