Taliansko má oficiálne ďalšiu mafiánsku organizáciu, rímsky klan Casamonica

Taliansko má oficiálne ďalšiu mafiánsku organizáciu, ktorou je rímsky klan Casamonica. Taliansky súd klan tento týždeň postavil na úroveň známejších mafiánskych zoskupení ako sú sicílska Cosa Nostra, neapolská Camorra či pôvodne kalábrijská 'Ndrangheta.

25.09.2021 21:36
Koloseum / Rím / Foto: ,
debata (8)

Dlhými trestami odňatia slobody potrestal sudca štyri desiatky členov rímskej mafie, jeden z bossov má stráviť za mrežami 30 rokov.

„Je to veľmi dôležitý verdikt najmä preto, že ničí ilúziu o tom, že v Ríme žiadna mafie nie je,“ povedal agentúre AFP Nando Dalla Chiesa, ktorý o organizovanom zločine prednáša na milánskej univerzite. „Mesto nedokázalo prijať fakt, že v ňom operujú nielen niektoré elementy zločineckých skupín Camorra a 'Ndrangheta, ale že má aj svoju vlastnú, domácu mafiu,“ dodal.

Proces s členmi mafie Casamonica trval dva roky a obžalovaní majú podľa rozsudku kvôli obchodovaniu s drogami, vydieraniu a držbe zbraní stráviť vo väzení celkom 400 rokov. Boss Domenico Casamonica dostal trest 30 rokov odňatia slobody, rozsudok ale nie je právoplatný.

Prví členovia rodiny Casamonica, ktorí patria k rómskej menšine, sa do Ríma prisťahovali v prvej polovici 20. storočia a polícia ich dlho sledovala najmä kvôli úžerníckych pôžičkám.

Klan na seba upozornil v roku 2015, keď sa v Ríme konal pompézny pohreb ich bossa Vittoria Casamonica. Rakvu vtedy ulicami viezol koč ťahaný koňmi, z helikoptéry sa na neho sypali okvetné lístky ruží a trúchliacim hrala hudba z filmu Krstný otec. Polícia aj vedenie mesta potom museli čeliť kritike, že konaniu okázalej akcii nedokázali zabrániť.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #mafia #Casamonica