Láva na La Palme pohltila ďalšie domy

Prúd horúcej lávy stále vytekajúca zo sopky na španielskom ostrove La Palma zničil dnes skoro ráno ďalšie najmenej štyri domy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov.

09.10.2021 14:24 , aktualizované: 19:45
la palma Foto: ,
Popolčekom pokrytý dom po výbuchu sopky na španielskom ostrove La Palma.
debata (3)

Na ostrove bola dnes takisto zaznamenaná séria 37 otrasov, z ktorých ten najsilnejší dosiahol 4,1 stupňa, uviedol španielsky Národný geologický inštitút.

Podľa AFP sa v sobotu ráno zrejme prepadla časť kužeľa sopky, v dôsledku čoho z nej dolu svahmi začalo tiecť niekoľko nových lávových prúdov smerom k tamojšej priemyselnej zóne.

Erupcia vulkánu v masíve Cumbre Vieja na jednom z Kanárskych ostrovov, kde žije okolo 85 000 obyvateľov, začala 19. septembra, zničila už vyše 1 000 budov a viac ako 6 000 ľudí vyhnala z domovov. Dnešné výbuchy sopky sprevádzali podľa svedkov červené záblesky.

Letisko na La Palme v sobotu po 48 hodinách obnovilo svoju prevádzku. Miestne letecké spoločnosti očakávajú, že lety sa im podarí obnoviť neskôr v priebehu dňa, píše agentúra AFP.

Španielsky štátny prevádzkovateľ letísk AENA v sobotu na Twitteri oznámil, že prevádzka letiska na ostrove La Palma bola obnovená. Zároveň dodal, že na letisku prebiehajú čistiace práce a nie je jasné, kedy tam znova obnovia lety.

Letisko bolo zatvorené aj 25. septembra po tom, čo hustý oblak sopečného popola prinútil letecké spoločnosti zrušiť lety. Napriek tomu, že letisko uviedli do prevádzky už o deň neskôr, lety obnovili až 29. septembra.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #sopka #La Palma