Portugalsko čakajú predčasné voľby

Portugalsko v januári čakajú predčasné parlamentné voľby. Vyhlásil ich vo štvrtok prezident Marcelo Rebelo de Sousa po tom, čo menšinová vláda neuspela v parlamente s návrhom štátneho rozpočtu na budúci rok. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník Diário de Notícias.

04.11.2021 21:32 , aktualizované: 21:53
Marcelo Rebelo de Sousa Foto:
Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa
debata

„Jeden týždeň a jeden deň po odmietnutí návrhu rozpočtu na rok 2022 som v situácii, keď vám musím oznámiť, že som sa rozhodol rozpustiť Republikové zhromaždenie a stanoviť voľby na 30. januára 2022,“ citovala z vyhlásenia prezidentského paláca agentúra Lusa.

K rozhodnutiu prezident údajne dospel po diskusiách s predstaviteľmi politických strán a poradcami a tiež analýze ekonomickej i sociálnej situácie v krajine. „Povedal som, že odmietnutie návrhu rozpočtu povedie k predčasným voľbám a že tretej cesty niet,“ vyhlásil prezident podľa Diário de Notícias a pripomenul dôležitosť rozpočtu pre zotavenie ekonomiky po pandémii.

Socialistický premiér António Costa sa pred časom rozišiel s krajne ľavicovými stranami, ktoré podporovali jeho vládu od roku 2015. V súvislosti s vyhlásením predčasných volieb oznámil kampaň, ktorá má viesť k „silnej a stabilnej“ vládnej väčšine.

Pravica je vnútorne roztrieštená. Podľa prieskumov verejnej mienky sú favoritmi volieb opäť socialisti, avšak výsledok im zrejme znova nebude stačiť na väčšinu v parlamente.

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #Marcelo Rebelo de Sousa