Južná Kórea udelí milosť exprezidentke Pak Kun-hje odsúdenej za korupciu

Južná Kórea v piatok oznámila, že udeľuje špeciálnu milosť bývalej prezidentke Pak Kun-hje, ktorá si vo väzení odpykáva dlhoročný trest odňatia slobody za obvinenia z korupcie. Informovala o tom agentúra Jonhap.

24.12.2021 07:09
Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje Foto: ,
Bývalá juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje na televíznej obrazovke.
debata (3)

Juhokórejské ministerstvo spravodlivosti v piatok oznámilo, že milosť udelená exprezidentke má za cieľ podporiť národnú jednotu v náročnom období spôsobenom pandémiou koronavírusu, píše agentúra AP.

Bývalú prezidentku zaradili na zoznam 3094 osôb, ktoré majú byť na základe udelenia milosti prepustené v predvečer Nového roka. Pak Kun-hje (69) na tento zoznam zaradili pre jej zhoršený zdravotný stav, píše Jonhap.

Pak Kun-hje pôsobila v prezidentskom úrade v rokoch 2013–17 ako prvá žena v tejto funkcii. Jej pôsobenie v úrade sa skončilo 10. marca 2017, keď jej zosadenie potvrdil ústavný súd. Neskôr ju súd uznal za vinnú z korupcie a odsúdil na 20 rokov odňatia slobody.

Celkovo si mala odsedieť za mrežami 22 rokov, keďže ju v inom procese odsúdili na dva roky za porušenie zákona o voľbách do verejných úradov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea