Nehoráznosť. U Johnsona boli párty pravidelne, jedna pár hodín pred pohrebom princa

Niekoľko hodín pred pohrebom manžela britskej panovníčky princa Philipa sa v sídle britského premiéra konal večierok s účasťou asi 30 osôb. V Británii bolo pritom v tom čase v rámci epidemických opatrení stretávanie členov rôznych domácností prísne zakázané.

14.01.2022 22:36 , aktualizované: 23:34
slack Foto: ,
Večierok na Downing Street v noci zo 16. na 17. apríla 2021 bol rozlúčením vtedajšieho šéfa komunikácie premiéra Borisa Johnsona Jamesa Slacka (na zábere).
debata (12)

Informoval o tom britský denník The Telegraph. Premiér Boris Johnson tak čelí ďalšiemu z radu škandálov spojených s porušovaním koronavírusových pravidiel v Downing Street, čo naďalej oslabuje jeho pozíciu na politickej scéne.

Premiérov úrad sa dnes za konania večierka ospravedlnil kráľovskej rodine. Johnsonov hovorca Jamie Davies ale povedal, že premiér vlani 16. apríla, kedy sa večierok konal, v Downing Street nebol a ani na stretnutie nebol pozvaný.

Ryba smrdí od hlavy

Hoci Johnson na večierku nebol, pretože víkendy trávi na svojom vidieckom sídle Chequers, napriek tomu mu najmä opozícia vyčíta správanie jeho zamestnancov. „Nemám slov pre kultúru a správanie v Downing Street,“ povedala zástupkyňa predáka labouristov Angela Raynerová a dodala, že „ryba smrdí od hlavy“.

Británia koronavírus Johnson opatrenia omikron Čítajte viac Z Downing Street sa v čase covidu stala párty oáza: Prineste si vlastný „chľast“

Večierok v noci zo 16. na 17. apríla 2021 bol rozlúčením vtedajšieho šéfa Johnsonovej komunikácie Jamesa Slacka, ktorý v tejto pozícii končil a mieril do vedenia redakcie bulvárneho denníka The Sun. Slack mal podľa súčasnej hovorkyne Downing Street na kritizovanej akcii prejav, za svoje vtedajšie správanie sa dnes ospravedlnil.

„Chcel by som sa bezvýhradne ospravedlniť za hnev a bolesť, ktoré som spôsobil,“ uviedol Slack vo svojom vyhlásení. „Je mi to hlboko ľúto a beriem na seba plnú zodpovednosť,“ do­dal.

Sama na lavici

Mnoho Britov tento škandál zasiahol aj svojim symbolickým rozmerom. Zatiaľ čo kráľovná Alžbeta II. oplakávala zosnulého manžela, ktorý po jej boku strávil 73 rokov, tak v sídle premiéra sa konal večierok plný alkoholu a tanca. Fotografia kráľovnej v čiernom, ako 17. apríla sedí úplne sama na drevenej lavici na pohrebe vojvodu z Edinburghu, bola príkladom dodržiavania pandemických pravidiel kráľovskou rodinou i smútku, píše DPA.

zväčšiť Britská kráľovná Alžbeta II. sedí neďaleko... Foto: TASR/AP, Yui Mok
Británia monarchia princ Philip pohreb Britská kráľovná Alžbeta II. sedí neďaleko rakvy s telesnými pozostatkami britského princa Philipa v Kaplnke svätého Juraja počas jeho pohrebu 17. apríla 2021.

Johnsonov hovorca Davies dnes pripustil, že večierok vyvolal „značné rozhorčenie verejnosti“. „Je hlboko poľutovaniahodné, že sa to konalo v čase národného smútku a číslo desať sa (kráľovskému) palácu ospravedlnilo,“ uviedol hovorca, pričom použil skrátené označenie premiérovho úradu na adrese Downing Street 10.

Piatky s vínom

Bulvárny denník Daily Mirror dnes večer napísal, že Johnsonovi zamestnanci organizovali podobné stretnutia pravidelne. Údajne ich nazývali „piatky s vínom“, pričom premiér bol opakovane svedkom týchto stretnutí a povzbudzoval zamestnancov, aby „vypustili paru“. Podľa denníka si zamestnanci do kancelárie v Downing Street zaobstarali veľkú chladničku na nápoje, ktorú dopĺňali tak, že si s kufrom jazdili do miestneho supermarketu pre fľaše.

Virus Outbreak Britain Čítajte viac Premiéra Johnsona potápa vianočná párty

Johnson je pod paľbou kritiky opozície aj niektorých straníkov po správach o niekoľkých večierkoch v priestoroch premiérovho sídla v čase predvlaňajších prísnych opatrení proti šíreniu covidu. Naposledy médiá informovali o záhradnej párty v Downing Street, na ktorej Johnson pripustil svoju účasť. Povedal, že sa domnieval, že ide o pracovnú schôdzku, ktorej konanie zodpovedalo vtedajším reštrikciám. Za večierok sa však ospravedlnil.

Najmenej päť údajných večierkov, ktoré sa v čase uzáver konali vo vládnych budovách, momentálne prešetruje vládna úradníčka Sue Grayová. Okrem záhradnej párty išlo o vianočné večierky či popracovné stretnutie zamestnancov. Grayová má vydať svoju správu do konca mesiaca.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Boris Johnson #koronavírus