Šéf Roskozmosu ostro o sankciách: Nebojíte sa, že vám spadne vesmírna stanica na hlavu?

Šéf ruskej vesmírnej agentúry Dmitrij Rogozin kritizoval sankcie na vývoz technológií do Ruska a pripomenul Američanom a Európanom, že im Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) môže spadnúť na hlavu. Pripomenul im, že ISS nad Ruskom nelieta a že ju riadia motory ruskej nákladnej lode.

26.02.2022 06:50
ISS Foto:
Medzinárodná vesmírna stanica (ISS).
debata (97)

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa v piatok vyhol priamej reakcii na ostro formulované vyhlásenie šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskozmos Dmitrija Rogozina. Podľa jeho slov by americké sankcie uvalené na Moskvu kvôli ukrajinskej kríze mohli „zničiť“ americko-ruskú tímovú prácu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Informovala o tom agentúra Reuters.

V novinármi vyžiadanej reakcii NASA uviedla len to, že naďalej spolupracuje so všetkými svojimi medzinárodnými partnermi, vrátane Roskozmosu, „na pokračujúcej bezpečnej prevádzke Medzinárodnej vesmírnej stanice“.

„Nové opatrenia na kontrolu vývozu budú aj naďalej umožňovať civilné vesmírne operácie medzi USA a Ruskom,“ dodalo vyhlásenie NASA. „Neplánujú sa žiadne zmeny v podpore agentúry pre prebiehajúce operácie ako na obežnej dráhe, tak na Zemi.“

Generálny riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskozmos Dmitrij Rogozin vo štvrtok na twitteri odsúdil nové obmedzenia vývozu špičkových technológií do Ruska, ktoré majú podľa amerického prezidenta Joea Bidena „zhoršiť ruský letecký a kozmický priemysel, vrátane vesmírneho programu“.

„Chcete zničiť našu spoluprácu na Medzinárodnej vesmírnej stanici?“ napísal Rogozin v sérii odkazov na twitteri. Poznamenal tiež, že riadenie obežnej dráhy vesmírnej stanice tak, aby zostala v bezpečnej výške, vykonávajú motory ruskej nákladnej lode pripojenej k ISS.

„Ak zablokujete spoluprácu s nami, kto potom zachráni ISS pred nekontrolovaným zostupom z obežnej dráhy a následným pádom na území Spojených štátov alebo Európy?“ napísal Rogozin.

„Existuje aj scenár, že 500-tonový objekt spadne na Indiu alebo Čínu. Chcete ich touto vyhliadkou ohroziť? ISS nelieta nad Ruskom, takže všetky riziká sú na vašej strane,“ dodal.

Svoju sériu odkazov na twitteri Rogozin uzavrel výzvou americkej vláde, aby sa zriekla toho, čo v narážke na degeneratívne ochorenie mozgu označil ako „alzheimerovské sankcie“.

Okrem Rogozinovej vyhrotenej rétoriky na twitteri sa zdá, že dlhoročná americko-ruská spolupráca na palube orbitálnej výskumnej stanice zostáva na pevných základoch, a to aj v čase, keď sa napätie medzi oboma krajinami vystupňovalo kvôli ruskej invázii na Ukrajinu, dodal Reuters.

Na ISS, ktorá obieha vo výške asi 400 km nad Zemou, je v súčasnej dobe posádka zložená zo štyroch Američanov, dvoch Rusov a jedného nemeckého astronauta. Podľa NASA členovia Expedície 66, ako je súčasná sedemčlenná posádka označená, strávili piatok štúdiom toho, ako mikrogravitácia ovplyvňuje kožné bunky a genetiku rastlín, a tiež toho, ako efektívnejšie cvičiť v stave beztiaže.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #vojna na Ukrajine