Nie vojne povedalo 100-tisíc Berlínčanov, v Rusku a Bielorusku sa zatýkalo

Viac než 100 000 ľudí sa v nedeľu zúčastnilo na pochode v nemeckej metropole Berlín na znak solidarity s Ukrajinou, kde prebieha ruská vojenská invázia, uviedla tamojšia polícia.

27.02.2022 15:50 , aktualizované: 20:41
protest, berlín Foto: ,
Ľudia kráčajú po Ulici 17. júna pred zhromaždením proti ruskej invázii na Ukrajine, 27. februára 2022 v Berlíne.
debata (28)

Mnohí z účastníkov pochodu mali na sebe oblečenie v modro-žltých farbách ukrajinskej vlajky.

Nemecká polícia odhadla účasť najmenej na „nízke šesťciferné číslo“. Organizátori pochodu uviedli, že sa ňom zúčastnilo až pol milióna ľudí, píše AFP.

Účastníci demonštrácie pokrikmi označili Putina za fašistu, diktátora alebo krvavého Vladimira a to boli tie najmiernejšie prirovnania. Jeden z účastníkov protestu Andreas Kühnert v rozhovore s ČTK povedal, že Putin sa už dávno stratil vo svojich pomätených snoch o veľkoruskej ríši, ale Západ si to nedokázal roky priznať. Teraz ale demonštrant vidí obrat postoja demokratických krajín, predovšetkým v Nemecku, čo ho napĺňa pýchou. „Dnes som na Nemecko naozaj hrdý a som hrdý aj na nášho kancelára Scholza,“ povedal tridsiatnik Kühnert.

Na demonštrácii prišiel aj Paul so svojim štvorročným synom Jakobom, ktorého vybavil papierovou holubicou. „V nedeľu popoludní chodíme na ihrisko a na horúcu čokoládu. Namiesto ihriska sme tu, ale čokoládu nevynecháme. Jakob už ale vie, že zatiaľ čo on si čokoládu dnes môže dať, deti na Ukrajine majú úplne iné starosti,“ povedal. „Vie, že ruský medveď bije svojho slabšieho suseda, že sa to nerobí a že teraz tomu slabšiemu ostatní pomáhajú a že pomáha aj berlínsky medveď,“ vysvetlil Paul, ako so synom o vojne hovoril.

Zatýkanie v Rusku

Ruské úrady dnes zatiaľ zadržali v 45 mestách najmenej 1 173 ľudí, ktorí demonštrovali proti vojne na Ukrajine. Informoval o tom web OVD-Info, podľa ktorého ide o údaj zaznamenaný do 18.06 moskovského času (16.06 SEČ).

Najviac protestujúcich, minimálne 591, polícia dnes pozatýkala v Moskve, uviedol okrem iného OVD-Info. Podľa agentúry AP v centre Petrohradu zasiahla špeciálna policajná jednotka proti niekoľkým desiatkam demonštrantov a niektorých odvliekla do policajných vozidiel, hoci bol protest pokojný.

Dnešné protesty pripadli na siedme výročie vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova. Niektorých odporcov ruskej agresie na Ukrajine polícia podľa agentúry Reuters zatkla neďaleko Kremľa pri improvizovanom pamätníku na mieste, kde bol Nemcov zastrelený.

Od 24. februára, kedy ruské vojská na rozkaz Putina začali inváziu na Ukrajinu, OVD-Info doteraz registruje 4 341 zadržaných účastníkov protivojnových akcií po celom Rusku.

170 zatknutých v Bielorusku

V Bielorusku proti invázii Ruska na Ukrajine protestovali stovky ľudí, napriek tomu, že autoritárska bieloruská vláda je na strane Moskvy. Protivojnové zhromaždenia sa konali v najmenej 12 bieloruských mestách a obhajcovia ľudských práv hlásili, že zatknutých bolo vyše 170 ľudí.

Demonštranti v hlavnom meste Minsk pochodovali v rôznych štvrtiach a niesli ukrajinské vlajky. Veľká kopa kvetov pri budove ukrajinského veľvyslanectva sa stále zväčšovala.

Pavel Latuško, popredný predstaviteľ bieloruskej opozície žijúci v exile v Poľsku, odsúdil Bielorusko za úlohu, ktorú zohralo pri napadnutí Ukrajiny Ruskom.

„Protizákonný režim v Bielorusku, riadený uzurpátorom moci (prezidentom Alexandrom) Lukašenkom, spravil z našej krajiny spoluvinníka tejto agresie proti bratskému ukrajinskému ľudu,“ uviedol Latuško. „Agresiu proti Ukrajine pokladáme za medzinárodný zločin, spáchaný ruským aj bieloruským režimom,“ dodal.

V Prahe na Václavskom námestí sa zase zišli tisíce ľudí, aby podporili Ukrajinu. Zhromaždenie, ktoré sa koná pod heslom „Stojíme za Ukrajinou“, zvolal spolok Milion chvilek pro demokracii. Vystúpili na ňom český premiér Petr Fiala i ukrajinský veľvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

Mnohí z účastníkov zhromaždenia mali na oblečení modro-žlté stužky a niesli transparenty s nápismi namierenými proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a vojne, píše server Novinky.cz. V dave stáli i plačúce osoby a niektorí ľudia mali v rukách modré a žlté kvety.

Perebyjnis sa počas svojho príhovoru Česku poďakoval za podporu a pomoc Ukrajine. Ukrajinský veľvyslanec takisto vyjadril presvedčenie, že Ukrajina v konflikte zvíťazí, píšu Novinky.cz.

Premiér Fiala povedal, že ruského prezidenta Vladimira Putina je potrebné zastaviť. Pripomenul, že svet prijal voči Rusku tvrdé sankcie.

V Prahe sa podľa Noviniek.cz konala demonštrácia aj pred budovou ruského veľvyslanectva. Spravodajský webový portál Českého rozhlasu, iRozhlas.cz, informuje o proteste, ktorý sa konal v Brne.

Zhromaždenia a akcie na podporu Ukrajiny sa v nedeľu konali aj v ďalších európskych mestách.

Rusko Ukrajina svet vojna protesty zadržaní Čítajte viac Na protivojnových protestoch v Rusku sa opäť zatýkalo
28 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #protest #Berlín #vojna na Ukrajine