Polícia na Novom Zélande zasiahla proti odporcom očkovania

Novozélandská polícia v stredu ráno miestneho času (utorok večer SEČ) začala rozháňať stovky odporcov očkovania proti COVIDU-19, ktorí viac ako tri týždne táborili pred budovou parlamentu vo Wellingtone.

02.03.2022 01:34
Nový Zéland, koronavírus, protest Foto: ,
Demonštranti a polícia na proteste proti očkovaniu proti koronavírusu vo Wellingtone na Novom Zélande v stredu 2. marca 2022.
debata (1)

Policajti použili slzný sprej a približne 60 ľudí zatkli, informovali miestne médiá. Polícia za úsvitu začala strhávať stany a vyzývať prostredníctvom tlampačov ľudí, aby sa rozišli. Postupne odtiahla na 300 nelegálne zaparkovaných áut, karavanov a nákladných vozidiel. Polícia apelovala na obyvateľov Wellingtonu, aby sa miestu vyhýbali a rozhodne do okolia parlamentu nevodili deti.

Demonštranti sa dlho pripravovanému policajnému záťahu bránili s pomocou podomácky vyrobených štítov, vidlíc, projektilov naplnených farbou i hasiacich prístrojov. Na zasahujúci vrtuľník mierili laserom, uviedla polícia. Traja zasahujúci policajti boli zranení.

Protesty na Novom Zélande sa začali 8. februára. Tisíce demonštrantov sa inšpirovali obdobnými manifestáciami v Kanade. Do novozélandskej metropoly prišli s obytnými či nákladnými vozidlami, aby zablokovali tamojšie ulice. Ďalší sa utáborili na verejnom priestranstve pred parlamentom.

Zákonodarcovia naprieč straníckym spektrom sa s demonštrantami odmietli stretnúť. Úrady sa protestujúcich v polovici februára pokúsili rozohnať aj hlasnou hudbou. V pätnásťminútovej slučke im púšťali najväčšie hity amerického speváka Barryho Manilowa spolu so španielskou tanečnou melódiou Macarena.

Nový Zéland stavil počas pandémie na tvrdé opatrenia, vďaka čomu eviduje v porovnaní s napríklad európskymi štátmi takmer zanedbateľný počet nakazených a predovšetkým zosnulých. V poslednej dobe však krajina zažíva silné šírenie nákazy a v stredu na Novom Zélande ohlásili takmer 20-tisíc nových prípadov nákazy, čo je nový rekord. V krajine je aspoň čiastočne očkovaných 87 percent obyvateľov.

Nepoľavujúce reštrikcie, vrátane desaťdňovej izolácie a nariadenie povinného očkovania však vyvolali v spoločnosti nespokojnosť. Popularita premiérky Jacindy Ardernovej v posledných mesiacoch podľa prieskumu verejnej mienky klesla. Naopak, vzrástol počet protestov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #koronavírus