Pentagon odmietol plán Poľska darovať migy Spojeným štátom

Varšava vymyslela, ako svoje lietadlá MiG-29 dostať na Ukrajinu a vyhnúť sa priamej konfrontácii s Ruskom - darovať ich USA. Spojené štáty to odmietli.

08.03.2022 17:39 , aktualizované: 09.03.2022 01:56
debata (183)

Poľsko je pripravené odovzdať Spojeným štátom všetky svoje stíhačky MiG-29, uviedol v utorok na twitteri hovorca ministerstva zahraničia vo Varšave Lukasz Jasina. Neskôr to potvrdil poľský premiér Mateusz Morawiecki.

O poskytnutie bojových lietadiel opakovane žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina čelí ruskej invázii.

Americké ministerstvo obrany však plán nepovažuje za dobrý. Podľa Pentagonu tento plán vzbudzuje značné obavy pre celú Severoatlantickú alianciu.

Hovorca amerického Pentagónu John Kirby vo svojej reakcii na poľský návrh v noci na stredu uviedol, že je „neudržateľný“. Podľa televízie CNN Kirby vysvetlil, že návrh Poľska je príliš riskantný, keďže USA a NATO sa snažia vyhnúť priamemu konfliktu medzi alianciou a Ruskom.

Dodal, že s Poľskom a ďalšími spojencami v NATO sa pokračuje v konzultáciách „o tejto otázke a zložitých logistických výzvach, ktoré predstavuje, ale nemyslíme si, že poľský návrh je udržateľný“.

Zdôraznil však tiež, že „rozhodnutie o tom, či lietadlá v poľskom vlastníctve budú prevedené na Ukrajinu“, prijme poľská vláda. Tá však ústami premiéra Mateusza Morawieckého vyjadrila želanie, aby sa o tomto probléme v aliancii NATO rozhodlo jednomyseľne, poznamenala agentúra AFP.

Poľsko hľadalo spoločnú cestu

„Po konzultáciách vlády a prezidenta je Poľsko pripravené bezodkladne a bezplatne premiestniť všetky svoje lietadlá MiG-29 na základňu Ramstein a odovzdať ich k dispozícii vláde Spojených štátov,“ napísal v utorok Jasina. Podľa portálu gazeta.pl to mohlo znamenať, že Severoatlantická aliancia potom lietadlá odovzdá Ukrajine, ktorej armáda nimi tiež disponuje.

Poľsko sa zároveň obrátilo na Spojené štáty, aby mu dodali použité lietadlá s podobnými vlastnosťami. V uplynulých dňoch sa v tejto súvislosti hovorilo o amerických stíhačkách F-16, ktoré už teraz poľské letectvo využíva. Varšava tiež vyzvala ďalšie členské krajiny aliancie, ktoré lietadlá MiG-29 vlastnia, aby sa zachovali podobne. Disponuje nimi aj Slovensko a Bulharsko. Slovensko po ruskej invázii na Ukrajinu začalo pripravovať plán na predčasné ukončenie prevádzky svojich migov, ich odovzdanie Ukrajincom ale zatiaľ odmieta.

Poľsko nechce stíhacie lietadlá dodať Ukrajine samo. Odvoláva sa na to, že priamo nie je stranou konfliktu. Ukrajine však poskytlo zbrane. „Akékoľvek rozhodnutie o dodávkach útočných zbraní by malo robiť NATO na základe jednomyseľnosti,“ povedal v utorok poľský premiér Mateusz Morawiecki. „Preto sme pripravení dodať všetky naše MiGy-29 do Ramsteinu, ale nechceme podnikať nejaké kroky samostatne, pretože, ako som už povedal, nie sme stranou v tejto vojne,“ vysvetlil šéf poľskej vlády.

Bezprostredne po oznámení Varšavy ešte nebolo jasné, ako sa k návrhu stavia Washington. Vysoko postavený vládny zdroj televízie CNN uviedol, že administratíva ponuku zaregistrovala a nemá k nej čo povedať. Z následného vyjadrenia námestníčky šéfa americkej diplomacie Victorie Nulandovej vyplývalo, že USA poľská iniciatíva zaskočila.

„Ak viem, tak to s nami nebolo vopred konzultované, že plánujú tieto lietadlá dať nám,“ uviedla Nulandová pri vypočutí v Senáte. „Teším sa, až sa po skončení tohto vypočutia dostanem späť k svojmu stolu a uvidím, ako budeme na tento návrh reagovať,“ citovala ju agentúra Reuters.

Briti by poľský návrh podporili

Británia by podporila Poľsko, ak by poskytlo svoje staršie stíhačky sovietskej konštrukcie Ukrajine; Varšava by sa však takýmto rozhodnutím mohla dostať do priameho konfliktu s Moskvou, povedal v utorok britský minister obrany Ben Wallace na stanici Sky News.

O možnosti darovať Kyjevu poľskej stíhačky MiG-29, za ktoré by potom Poľsko dostalo od USA stroje F-16, hovoril cez víkend šéf americkej diplomacie Antony Blinken, Varšava však taký úmysel poprela.

„Podporoval by som Poliakov a akékoľvek rozhodnutie, ktoré urobí,“ povedal Wallace. Dodal, že Británia nemôže Ukrajincom poskytnúť svoje stíhačky, pretože ich ukrajinská armáda nevie prevádzkovať. „Chránili by sme Poľsko, pomohli by sme im v čomkoľvek, čo by potrebovali,“ do­dal.

„Poľsko ale chápe, že rozhodnutia, ktoré urobia, nielen pomôžu Ukrajine (…), ale mohli by ho dostať pod priamu paľbu z krajín, ako je Rusko alebo Bielorusko,“ poznamenal britský minister. Británia zatiaľ Ukrajine zaslala obranné zbrane a ďalšiu vojenskú a humanitárnu pomoc.

O poskytnutie bojových lietadiel opakovane žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Varšava má však k dispozícii aj americké stíhačky F-16.

Blinken cez víkend povedal, že USA sa „veľmi aktívne“ zaoberajú plánom, podľa ktorého by Američania prípadne darované migy nahradili Poľsku stíhačkami F-16.

Wallace tiež povedal, že ruská invázia sa z pohľadu Moskvy nevyvíja príliš dobre a najviac padlých je podľa neho medzi ruskými vojakmi, ktorých „zradili otrasní vodcovia, strašné vedenie a plány“. Otázkou zostáva, či Moskva veľké straty verejne prizná, dodal.

Rusko je podľa jeho názoru v konflikte stále zúfalejšie a čelí „skutočným logistickým problémom“, najmä pokiaľ ide o desiatky kilometrov dlhý konvoj, ktorý sa už pred mnohými dňami zastavil severne od Kyjeva.

183 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #vojna na Ukrajine