V Šanghaji pre covid oddeľujú nakazených novorodencov od matiek

Predstavitelia čínskeho veľkomesta Šanghaj v pondelok obhajovali opatrenie, podľa ktorého oddeľujú novorodencov a malé deti od rodičov, ak mal niekto z nich pozitívny výsledok testu na koronavírus.

04.04.2022 17:50
šanghaj, covid Foto:
Pracovník v ochrannej kombinéze stojí v pondelok 4. apríla 2022 uprostred prázdnych ulíc v uzavretej oblasti v západnom Šanghaji.
debata

Podľa čínskych pravidiel musí byť každá pozitívne testovaná osoba – aj asymptomatická či len s miernymi príznakmi – izolovaná od ostatných. Týka sa to aj detí, ktoré sa nakazili koronavírusom, no ich rodinní príslušníci nie. Toto opatrenie spôsobilo v meste vlnu rozhorčenia a obáv.

„Deti mladšie ako sedem rokov dostávajú zdravotnú starostlivosť vo verejných zdravotníckych strediskách,“ povedala Wu Čchien-jü zo šanghajskej mestskej zdravotníckej komisie. Dodala, že staršie deti a tínedžerov izolujú v karanténnych centrách.

Tieto opatrenia si od rodičov vyslúžili tvrdú kritiku, ktorú však Čchien-jü odmietla s tým, že ide o nevyhnutné opatrenie proti šíreniu vírusu. Vyhlásila, že rodiny môžu zostať spolu, ak sa koronavírusom nakazia deti aj rodičia.

Virus Outbreak China Čítajte viac Západnú polovicu Šanghaja pre covid zavreli. Východnú mali otvoriť, ale nestalo sa

V 25-miliónovom Šanghaji za pondelok pribudlo 9 000 nových prípadov nákazy koronavírusom. Minulý týždeň začala Šanghaj uzáveru, pri ktorej mala byť od pondelka do piatku uzavretá západná polovica mesta a od piatku do utorka 5. apríla štvrť ležiaca východne od rieky Chuang-pchu. Podľa agentúry Reuters je ale teraz uzavreté de facto celé mesto. Šanghajské orgány na platforme WeChat uviedli, že lockdown sa pre vysoký počet nových prípadov infekcie predĺži.

Prišli tisíce lekárov

Do Šanghaja podľa ministerstva zdravotníctva prišlo 38 000 zdravotníkov z 15 provincií, ktorí majú pomôcť so zvládaním novej vlny epidémie.

Až do marca sa Číne darilo udržiavať počet nových prípadov na dvoj- alebo trojciferných hodnotách, pričom miestne ohniská izolovala, hromadne otestovala a nariadila cestovateľské obmedzenia. Krajina v súčasnosti vplyvom šírenia variantu omikron prežíva svoju najhoršiu vlnu nákazy. Podľa odborníkov sú súčasné čínske počty v celosvetovom meradle zanedbateľné, avšak v krajine sa stále držia stratégie nulovej tolerancie covidu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Šanghaj #koronavírus