Rusi zaútočili na železničnú stanicu. V Kramatorsku hlásia desiatky mŕtvych

Ruské okupačné jednotky podnikli raketový útok na železničnú stanicu v Kramatorsku, v Doneckej oblasti, na útok použili dve rakety Točka-U s kazetovými projektilmi. Na sociálnej sieti to oznámil šéf vojenskej správy Donecka Pavlo Kyrylenko, podľa ktorého o život prišlo prinajmenšom 50 ľudí.

08.04.2022 11:26 , aktualizované: 13:30
Kramatorsk
Stanica v Kramatorsku po zásahu raketou Iskander. FOTO: TELEGRAM/PAVLO KYRYLENKO
debata

„Polícia a záchranári pôsobiaci na mieste hlásia desiatky mŕtvych a zranených ľudí,“ napísal Kyrylenko.

Podľa Kyrylenka sa v čase útoku na stanici nachádzali tisíce ľudí, keďže už niekoľko dní pokračuje hromadná evakuácia obyvateľov Doneckej oblasti do bezpečnejších častí krajiny. Rusko totiž pripravuje masívnu ofenzívu na východe Ukrajiny s cieľom zmocniť sa celého Donbasu.

Šéf predstavenstva ukrajinských štátnych železníc Olexandr Kamylyn v Telegrame uviedol, že podľa operačných údajov zomrelo viac ako 30 ľudí a viac ako sto utrpelo zranenia. Kyrylenko neskôr spresnil, že podľa stavu o 13. hodine miestneho času, na poludnie stredoeurópskeho, počet obetí na životoch dosiahol už 39. Neskôr tragická bilancia ešte vzrástla: po úmrtiach v nemocnici na 50 zabitých. Ďalších 98 je zranených.

O život prišo prinajmenšom päť deti. Fotografie fragmentu jednej z rakiet, ktoré dopadli na stanicu v Kramatorsku, boli zverejnené na sociálnych sieťach. Na rakete je možné vidieť nápis „ZA DETI“.

„Rusi sa zámerne snažia narušiť evakuáciu civilistov, aby sa nimi kryli. Životy ľudí sú pre nich len predmetom vyjednávania a nástrojom na dosiahnutie svojho cynického cieľa,“ napísal Kyrylenko.

Ukrajinské železnice vo štvrtok informovali, že v danom regióne, kde sa nachádza Krematorsk, boli zablokované tri vlaky po vzdušnom nálete na železničnú trať. Za posledné dni evakuačné vlaky z Kramatorska a okolia dopravili na západ Ukrajiny viac ako 170-tisíc ľudí.

„Dobre vedeli, kam mieria a čo chcú: chcú zničiť všetko ukrajinské,“ napísal Kyrylenko. „Chcú zasiať paniku a strach,“ dodal.

„Okupanti vedeli, že útočia na civilistov,“ zdôraznil na Facebooku poradca šéfa prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč.

Rakety Točka-U sú vybavené vysoko výbušnou črepinovou a kazetovou muníciou. Jeden typ použitých hlavíc dokáže rozsiať asi 14 500 črepín na ploche dvoch až troch hektárov.

"Takýmto útokom predchádza dôkladný dodatočný prieskum cieľa, prinajmenšom bezpilotnými lietadlami, a navádzačmi na zemi – raketa je príliš drahá a organizovať takéto útoky je príliš ťažké a riskantné. Dokonale videli, že zasahujú civilistov, skoro ráno, že na stanici boli v tom čase tisíce ľudí, ktorí sa snažili evakuovať, rodiny, deti, starí ľudia,“ rozhorčil sa Arestovyč.

Na snímke, ktorú zverejnil ukrajinský prezident... Foto: SITA/AP
ukrajina kramatorsk Na snímke, ktorú zverejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ležia mŕtve telá na zemi po ruskom raketovom útoku na železničnú stanicu v meste Kramatorsk. 8.4.2022

Kramatorsk sa nachádza na severe Doneckej oblasti, neďaleko mesta Sloviansk.

Ruské ministerstvo obrany obrany poprelo, že za útok boli zodpovedné ruské jednotky, a naznačilo, že Ukrajina napadla vlastných obyvateľov. „Všetky vyhlásenia, ktoré vydali predstavitelia nacionalistického režimu v Kyjeve o raketovom útoku, ktorý údajne spáchalo 8. apríla na železničnú stanicu v Kramatorsku Rusko, sú provokáciou a klamstvom,“ uviedol ruský rezort obrany s tým, že ruská armáda neplánovala 8. apríla žiadne ostreľovanie Kramatorska.

Podľa ruského ministerstva typ rakiet, ktoré dopadli na stanicu, používa iba ukrajinská armáda. „Zdôrazňujeme, že taktické rakety Točka-U, ktorej fragmenty sa našli v blízkosti železničnej stanice v Kramatorsku, používajú iba ukrajinské sily,“ dodalo ruské ministerstvo obrany. V skutočnosti podľa Kyjeva raketami Točka-U disponujú aj ozbrojené sily samozvaných donbaských republík.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, ktorý je spoločne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a slovenským premiérom Eduardom Hegerom na Ukrajine, pripísal útok Rusom a rázne ho odsúdil: „Je to ďalší pokus o uzavretie únikových ciest pre tých, ktorí utekajú pred touto nevyprovokanou vojnou,“ napísal Borrell na sociálnej sieti. Útok na stanicu v Kramatorsku odsúdila aj šéfka britskej diplomacie Liz Trussová. „Cieliť na civilistov je vojnový zločin,“ pripomenula.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Putinova vojna