V Šanghaji na covid umierajú desiatky ľudí, prísna uzávera pokračuje

Úrady v čínskej finančnej metropole Šanghaj zaznamenali v pondelok ďalších 52 úmrtí spojených s COVIDOM-19 za pokračujúcej extrémne prísnej protiepidemické uzávery. Informovala o tom agentúra Reuters.

26.04.2022 06:18
debata (7)

Počty mŕtvych ďalej narastajú, zatiaľ čo zachytených nákaz koronavírusom v posledných dňoch ubúda. Peking medzitým ohlásil ďalších 33 prípadov lokálneho prenosu infekcie a rozširuje masové testovanie na drvivú väčšinu populácie mesta.

Šanghaj, ktorá je najväčším čínskym mestom, je v posledných týždňoch dejiskom najhoršieho výskytu COVIDU-19 v Číne od začiatku pandémie a na väčšinu z tamojších 25 miliónov obyvateľov sa vzťahujú veľmi tvrdé reštrikcie vrátane obmedzovania pohybu kovovými zátarasmi a plotmi. V Pekingu kvôli novému šíreniu infekcie panujú obavy z podobných opatrení.

Pondelková bilancia 52 úmrtí medzi pacientmi s COVIDOM-19 je o jeden prípad vyššia ako šanghajský súčet z nedele, uvádza Reuters. Na pomery Číny, ktorá od začiatku pandémie priznala len necelých 5 000 obetí koronavírusu, ide o veľmi vysoké čísla. Vyššie denné súčty prichádzali len na začiatku roku 2020, keď najľudnatejšia krajina sveta miestami hlásila aj viac ako 100 mŕtvych za deň.

Čína tento mesiac registruje zďaleka najvyššie počty nových infekcií za celú pandémiu, keď sa denné súčty dostali aj nad 20-tisíc. V posledných dňoch však klesajú, pričom Šanghaj po nedeľných skoro 19 500 nákazách za pondelok zaznamenala 16 980 infekcií.

V Pekingu je zatiaľ situácia výrazne lepšia. Čínska štátna televízia CCTV ohlásila pondelkový súčet vo výške 33 prípadov infekcie, zatiaľ čo o deň skôr ich bolo oznámených 19. Podľa agentúry AP bolo v hlavnom meste od začiatku nového výskytu covidu potvrdených len 70 prípadov infekcie, napriek tomu úrady prijímajú opatrenia, ktoré by boli inde nemysliteľné aj za výrazne horšej epidemickej situácie.

Kroky však zapadajú do čínskej stratégie, ktorej cieľom je úplne eliminovať šírenie koronavírusu. V najľudnatejšom obvode Čchao-jang v Pekingu v pondelok úrady začali masové testovanie, ktoré znamená pre všetkých obyvateľov tri povinné testy do konca týždňa. Tiež sa objavili uzávery zacielené na konkrétne štvrte alebo bytové domy, uvádza AP.

Ešte pred koncom prvého dňa hromadného testovania potom prišla správa, že testovací režim sa rozširuje na ďalších desať mestských obvodov. Odbery vzoriek tak bude musieť do konca týždňa absolvovať zhruba 20 miliónov z celkových 22 miliónov obyvateľov, píše Reuters. Vývoj podľa spravodajskej agentúry len prehĺbi obavy z bezprostredného nástupu lockdownu podobného tomu v Šanghaji.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Šanghaj #koronavírus