Severná Kórea prvýkrát oficiálne priznala, že v krajine je covid

Severná Kórea vo štvrtok prvýkrát oficiálne priznala výskyt COVIDU-19 v krajine, doteraz pritom výskyt choroby na svojom území popierala. Štátne médiá informovali, že v Pchjongjangu bol zistený subvariant vysoko nákazlivého variantu omikron. Počet nakazených však neoznámila, uviedli zahraničné agentúry. Svojmu severnému susedovi už ponúkla humanitárna pomoc Južná Kórea.

12.05.2022 05:55
debata (3)

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa zaviazal, že „prekoná“ historicky prvý výskyt prípadu COVIDU-19 vo svojej krajine, a sľúbil zaviesť prísne kontroly dodržiavania karantény. Občanov vyzval, aby sa izolovali a obmedzili kontakt s okolím.

Správa bola zverejnená v čase, keď Robotnícka strana rokuje o reakcii na výskyt choroby. Nákazu chce krajina, ktorá sa na začiatku pandémie úplne uzavrela, prekonať „vďaka silnému politickému uvedomeniu ľudí,“ uviedla štátna agentúra KCNA.

Boju proti koronavírusu sa bude musieť podriadiť aj hospodárstvo. Kim nariadil izoláciu pracovných a obchodných jednotiek. Tento krok ešte prehĺbi ťažkosti, s ktorými sa severokórejská ekonomika stretáva, píše AFP.

Juhokórejský prezidentský úrad vyjadril ochotu poskytnúť Severnej Kórei humanitárnu pomoc, uviedol Reuters.

Podľa pozorovateľov je politika nulovej tolerancie v prípade KĽDR nevyhnutná, pretože podfinancované zdravotníctvo by sa s výraznejšou záťažou nedokázalo vysporiadať. V kombinácii s ďalšími problémami, ako je napríklad vážny nedostatok potravín, by mohlo vyvolať nestabilitu, píše AP.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #koronavírus