Ukrajinec prežil vlastnú popravu, dokázal sa vyhrabať z hrobu

Ruskí vojaci Mykolovi Kuličenkovi a dvom jeho bratom zviazali ruky a nohy a strelili ich do hlavy. Telá potom zahádzali zemou. Ale guľka určená Mykolovi poškodila len mäkké tkanivá a podarilo sa mu prežiť.

16.05.2022 08:45
ukrajina Foto:
Ukrajinskí vojaci kontrolujú v sobotu 14. mája 2022 počas prieskumnej misie dom v nedávno dobytej dedine na okraji Charkova na východe Ukrajiny.
debata (75)

Dostal sa z hrobu a prišiel do najbližšej dediny, kde mu miestni poskytli úkryt, napísal bieloruský nezávislý denník Naša Niva o príbehu z Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny. O prípade informovali aj ukrajinské a západné médiá.

Trojicu bratov po okupácii ich dediny Rusi uväznili. Tri dni ich vypočúvali a potom postrieľali. Ale po oslobodení obce boli v hrobe nájdené len dve telá. Muži mali zviazané ruky a nohy a strelné zranenia hlavy, potvrdil prokurátor Serhij Chamajko.

Rusi 18. marca prehľadali dom bratov, v ktorom našli ukrajinskú uniformu najmladšieho brata Jevhena a dedove medaily. To bolo podľa Mykolu dôvodom, prečo ich následne Rusi mučili a potom postrieľali.

Zranení na paletách

Jevhena vyviedli na ulicu, zrazili na kolená a zbili obuškom. Zadržaným zaviazali oči, hodili ich do vojenského auta a odviezli z dediny. Neskôr vyšlo na známosť, že ľudí z dediny mučia v areáli miestnej píly.

„Na paletách ležali ranení vojaci,“ rozprával Mykola.

V rovnakej miestnosti držali bratov tri dni. Potom ich odviezli, aby ich zastrelili.

ukrajina Čítajte viac Na čo je ruskému vrtuľníku vo vojne práčka? A sušička?

Rusi vykopali hrob. Bratom zviazali ruky, nohy a previazali oči. Potom im prestrelili hlavy a zasypali hlinou.

Najprv zastrelili najmladšieho. „Hodili ho do jamy a potom zastrelili Dmytra, ale do jamy ho nehodili. Potom, keď ma strelili, kopli ma ešte nohami a spadol som na staršieho brata,“ poznamenal Mykola. Strela mu prešla tvárou a nezasiahla životne dôležité orgány.

Dolapia zodpovedných?

Cez zviazané nohy a ruky sa Mykola dokázal vyhrabať z hrobu. Došiel do najbližšej dediny. Ruskému kontrolnému stanovisku sa vyhol. Miestna obyvateľka Valentyna mu poskytla prístrešie.

Po oslobodení na miesto dorazili kriminalisti. Prokurátor potvrdil informáciu, že bratia mali zviazané ruky a nohy, previazané oči a strelné zranenia. Úrady sa pokúsia vypátrať ruských vojakov, ktorí sú za zločin zodpovední.

Vojna na Ukrajine, vojaci Čítajte viac 82. deň: 'Sme tu, pán prezident'. Ukrajinci sa dostali až na hranicu s Ruskom

V Kyjeve minulý týždeň začal súd s ruským vojakom obvineným zo zabitia 62-ročného civilistu. Ide o prvý takýto proces od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Dvadsaťjedenročný zajatý príslušník tankovej jednotky Vadim Šišimarin čelí obvineniu, že v prvom týždni vojny zabil výstrelom do hlavy muža v dedine Čupachivka v Sumskej oblasti na severovýchode krajiny.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojnové zločiny #vojna na Ukrajine