Putin ku Dňu Ruska: Musíme byť zomknutí

Ruský prezident Vladimír Putin pri príležitosti Dňa Ruska znovu zdôraznil, aké je teraz dôležité, aby Rusi boli jednotní. Vo svojom prejave, obdobne ako pred tromi dňami, opäť pripomenul cára Petra I. Veľkého.

12.06.2022 17:00
Rusko, Vladimír Putin, Deň Ruska Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počas odovzdávania štátnych vyznamenaní pri príležitosti Dňa Ruska 12. júna 2022 v Moskve.
debata (6)

„Dnes si zvlášť silne uvedomujeme, aké dôležité je pre vlasť, pre našu spoločnosť a národ, aby sme boli zomknutí. Takú jednotu, oddanosť vlasti, zodpovednosť za ňu nám odkázali naši predkovia,“ povedal šéf štátu podľa webu denníka Kommersant na úvod ceremónie udeľovania štátnych cien a vyznamenaní Hrdinovia práce.

„Sme hrdí na úspechy a vojenské víťazstvá našich predkov. Na všetkých, ktorí túžili a vedeli, ako sa posúvať vpred, objavovať nové veci, dosahovať progresívny rozvoj vlasti, brániť vlasť v bitkách a presadzovať jej dôstojnú úlohu vo svete. Vo všetkých týchto oblastiach má samozrejme zvláštne, vynikajúce zásluhy cár Peter I. Právom je nazývaný veľkým reformátorom,“ povedal Putin.

ruské ministerstvo zahraničných vecí, prilby Čítajte viac Rusi si 'strieľajú' zo Západu: Takto sa končili expanzie na Východ

„O Petrovi I. a jeho reformách sa doteraz vedú spory, ale nie je možné neuznať, že práve za jeho vlády Rusko dosiahlo postavenie silnej a veľkej svetovej veľmoci. Dnes vzdávame hold jeho silnej osobnosti, celistvosti jeho povahy, jedinečným znalostiam, nebojácnosti a vytrvalosti pri napĺňanie zámerov. A samozrejme jeho bezhranične aktívne, úžasné oddanosti našej vlasti," zdôraznil prezident.

Putin 9. júna pri stretnutí s mladými podnikateľmi na moskovskom výstavisku VDNCH pripomenul, že cár Peter viedol severnú vojnu 21 rokov, pričom „nič neodtrhol“ od Švédska, ale „vracal (územie) a posilňoval“ Rusko.

„Súdiac podľa všetkého je aj naším údelom navracať a upevňovať,“ poznamenal ruský prezident, na ktorého rozkaz ruské vojská pred 109 dňami zaútočili na Ukrajinu, a rozpútali tak najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Ruské úrady rezolútne potláčajú akékoľvek prejavy nesúhlasu s vojnou.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Deň Ruska