Pohrebisko lodí. Ukrajinci pri Haďom ostrove potopili ďalšie ruské plavidlo

Ukrajinské sily raketami Harpoon zasiahli v Čiernom mori pri Haďom ostrove ruský remorkér, ktorý prevážal zbrane, muníciu a vojakov, uviedol na sociálnych sieťach gubernátor Odeskej oblasti Maksym Marčenko.

17.06.2022 11:22
debata (126)

Podľa gubernátora ide o plavidlo Vasilij Bech. Zásah plavidla potvrdili na facebooku aj ukrajinské námorné sily, v čase vojny ale nemožno správy o vzájomne spôsobených stratách nezávisle overiť. Ruská strana sa k správe zatiaľ nevyjadrila.

„Vasilij Bech bol zasiahnutý v Čiernom mori pri preprave munície, zbraní a personálu Čiernomorskej flotily,“ povedali ukrajinské sily. Podľa nich bol na palube raketový systém Thor.

Vasilij Bech bol postavený v astrachanskej lodenici a má výtlak 1605 ton. Čiernomorská flotila ho používa od roku 2017, spresnila agentúra Unian.

V apríli bol v Čiernom mori zničený ruský raketový krížnik Moskva, ktorý so svojou asi 500-člennou posádkou býval vlajkovou loďou ruskej Čiernomorskej flotily. Podľa ukrajinskej strany sa loď potopila po tom, čo ju zasiahli protilodné strely Neptún. Rusko ale tvrdí, že sa plavidlo potopilo na rozbúrenom mori po tom, čo ho poškodil výbuch munície a požiar.

krížnik moskva loď Čítajte viac CNN: USA pomohli potopiť krížnik Moskva, dodali Ukrajincom informácie
126 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Čierne more #vojna na Ukrajine