Ukrajinci sa hnevajú, berú im finále Eurovízie

Budúci ročník medzinárodnej piesňovej súťaže Eurovízia sa nebude konať na Ukrajine, ktorej zástupcovia túto súťaž tento rok vyhrali. V piatok to oznámila Európska vysielacia únia (EBU), ktorej členské krajiny Eurovíziu organizujú. EBU sa podľa agentúry DPA chce obrátiť na britskú verejnoprávnu spoločnosť BBC, či by sa súťaž nemohla konať v Británii, ktorej zástupcovia v tomto ročníku skončili druhí. Ukrajina rozhodnutie EBU odmietla a žiada ďalšie rokovania.

18.06.2022 06:35
Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila... Foto: ,
Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia vďaka hlasom od divákov z celej Európy a z Austrálie.
debata (49)

„Stalo sa tradíciou, že víťaz Eurovízie súťaž organizuje v nasledujúcom roku za podmienky, že sú splnené určité kritériá, vrátane… bezpečnosti všetkých účastníkov,“ uviedla EBU vo vyhlásení na svojich internetových stránkach. Píše sa v ňom tiež, že po „objektívnej analýze vedenie EBU s hlbokou ľútosťou došlo k záveru, že za súčasných okolností… ukrajinská (verejnoprávna spoločnosť) UA:PBC nedokáže splniť garancie pre organizovanie súťaže Eurovízie“.

Víťazom tohto ročníka Eurovízie sa stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra s piesňou Stefania. Agentúra DPA píše, že tohtoročné podujatie bolo silne ovplyvnené ruskou inváziou na Ukrajinu a jasné víťazstvo ukrajinských reprezentantov bolo výrazom solidarity divákov z mnohých krajín. Na druhom mieste skončili zástupcovia Británie.

Ukrajina na rozhodnutie EBU reagovala s roztrpčením. „Ukrajina nesúhlasí s povahou rozhodnutia, ktoré urobila Európska vysielacia únia,“ uviedol v piatkovom vyhlásení podľa agentúry AFP ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko. „Požadujeme dodatočné rokovania o organizovaní Eurovízie 2023 na Ukrajine,“ dodal minister.

„Požadujeme zmenu tohto rozhodnutia, pretože veríme, že môžeme dodržať všetky záväzky, ktoré sme na seba vzali,“ dodal minister s tým, že jeho krajina až doteraz „plnila všetky podmienky“ a „dodala odpovede a záruky ohľadom bezpečnostných noriem“ ohľadom organizovania budúceho ročníka súťaže.

DPA pripomína, že je síce tradíciou, že usporiadateľstva budúceho ročníka sa ujíma víťazná krajina, ale nejde nutne o neporušiteľné pravidlo. V minulosti sa ho krajiny vzdali napríklad kvôli vysokým nákladom na súťaž. Existuje dokonca jedna krajina, kde sa Eurovízia nikdy konať nesmie, a tou je Austrália.

Pokiaľ by niekedy jej zástupcovia súťaž vyhrali, bude sa súťaž v ďalšom roku konať inde. Súvisí to s časovým posunom, ktorý Austráliu delí od ostatných krajín podieľajúcich sa na Eurovízii.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Eurovízia