Pokračovanie článku: Obráti sa po voľbách Taliansko k Rusku? Vysvetľuje politológ

Podľa momentálnych prieskumov by voľby vyhrali krajne pravicoví Bratia Talianska. Čím Meloniová najviac oslovuje voličov?

Bratia Talianska skutočne v prieskumoch vedú. Mimochodom, názov strany je odvodený od prvých slov talianskej hymny. Meloniovej strana získala na tom, že do pádu Draghiho vlády bola jediným väčším opozičným subjektom. Bratia Talianska k sebe prilákali voličov, ktorí boli z rôznych dôvodov nespokojní s dianím v krajine. Draghi bol populárnym premiérom, ale nemalá časť elektorátu odmietala jeho technokratické riešenia a líderstvo. Meloniová bola schopná osloviť mnohých bývalých Salviniho podporovateľov. Dá sa povedať, že voliči opustili jednu pravicovú populistickú stranu, ktorú obmedzovalo pôsobenie vo vláde, a pridali sa k druhej pravicovej populistickej strane, ktorá bola v opozícii. Meloniová je skúsenou političkou. Pôsobila aj v jednej z Berlusconiho vlád. Politicky patrí do pravicového tábora, ktorý má v Taliansku korene v postfašistickom hnutí. Meloniová hovorí, že fašizmus patrí do minulosti, že to už nie je aktuálna politická kategória. Je však jasné, že v jej blízkosti sú ľudia, ktorí pôsobili na krajne pravicovej a postfašistickej scé­ne.

Je očividné, že Európskej únii Draghiho líderstvo vyhovovalo. Čo sa dá očakávať od Meloniovej, keby sa stala premiérkou?

Výsledky volieb je veľmi náročné odhadnúť. V talianskej politike je však viditeľný jeden trend. Politici, ktorí bojovali proti establišmentu, často zmenili postoje, keď sa im podarilo dostať do vlády. Bolo to tak s Berlusconim, s Hnutím piatich hviezd, dokonca aj s kabinetom, ktorý zložila táto strana so Salviniho Ligou. V konečnom dôsledku politický priestor všetkých týchto politikov obmedzilo členstvo Talianska v EÚ a medzinárodný kontext, v ktorom pôsobili. Je však pochopiteľné, že sa v únii objavujú obavy, čo by sa stalo, keby sa Meloniová dostala na čelo vlády. Ako som povedal, je to skúsená politička, ktorej sa môže podariť presadiť časť svojho programu, ktorý do istej miery ide proti predstavám EÚ.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rusko #Mario Draghi #krajná pravica #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna #Giorgia Meloniová