Škótsko ubytovalo ukrajinských migrantov na lodi, niektorí sa však sťažujú na morskú chorobu

Škótska vláda ubytovala utečencov z vojnou zmietanej Ukrajiny na výletnej lodi MS Victoria zakotvenej v prístave v Edinburghu.

29.07.2022 11:52
Škótsko Foto: ,
debata (13)

Prevažne ženy a deti sa nasťahovali na začiatku týždňa, už teraz sa ale množia sťažnosti na malé izby a morskú chorobu. Organizácie na pomoc utečencom preto nabádajú k hľadaniu iného riešenia.

Na lodi malo podľa vládneho plánu bývať až 1 700 osôb. Ubytovanie na vode bolo od začiatku koncipované ako dočasné riešenie aktuálneho nedostatku iných kapacít. Škótsko dokonca na začiatku júla na tri mesiace pozastavilo program na prijímanie ukrajinských utečencov, pretože pre nich nemalo vhodné ubytovacie priestory.

Vláda si stojí za tým, že loď má všetko potrebné vybavenie a personál je vyškolený na prácu s utečencami, dospelými i deťmi. Na lodi sú reštaurácie, detské kútiky, knižnica, práčovňa a dostupný internet. Podobný model sa osvedčil v estónskom Talline, kde na zakotvené vlani bývali utečenci z Ukrajiny niekoľko mesiacov.

Od začiatku vojny na Ukrajine na konci februára prišlo do Škótska zhruba 9-tisíc prisťahovalcov, zhruba dve tretiny z nich si podali žiadosť o britské vízum prostredníctvom škótskeho programu. Britské ministerstvo vnútra v pondelok uviedlo, že do Británie od začiatku vojny prišlo celkom 104-tisíc ľudí, ktorí požiadali o vízum.

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov odišlo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie 9,6 milióna ľudí, vyše tri milióny sa zase na Ukrajinu vrátili. V rôznych európskych krajinách je podľa úradu teraz okolo šesť miliónov utečencov z Ukrajiny. Ďalších vyše sedem miliónov si našlo dočasný domov na Ukrajine, a sú teda považovaní za vnútorne presídlených.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajinci #Škótsko #migranti #vojna na Ukrajine