Pokračovanie článku: Schwarzenegger oslavuje, veď dosiahol (takmer) všetko. Porazil by Trumpa? A dokáže predpovedať budúcnosť?

Dúfajme, že Terminátor nič nehovorí o budúcnosti ľudstva. A bola to pre Schwarzeneggera zaujímavá postava v tom, že hral zápornú postavu, väčšinou je za toho dobrého. Priznám sa, že mám z jeho filmov veľmi rád Predátora z roku 1987.

K tomu vám niečo poviem. V Predátorovi je scéna, ktorá je dôležitá v súvislosti s tým, ako sa dá pozrieť na Arnoldovu kariéru. Vo filme sa pýta vesmírneho monštra: Čo si zač? A mimozemšťan odpovedá: Čo si ty zač? Je to otázka, ktorú si ľudia kladú, odkedy prišiel do Ameriky. Schwarzeneggera sa pýtajú, kým v skutočnosti je. Či je filmovou hviezdou. Či je politikom. Či je investorom. Či je skutočný. A odpoveďou je, že v podstate je všetkým. Každá jeho postava bola súčasťou jeho plánu.

Trailer k filmu Terminátor.

Schwarzenegger do USA prišiel z Rakúska a dlho mal výrazný nemecký akcent. No predsa začal kariéru v Hollywoode. Čo teda stojí za jeho úspechom?

Schwarzenegger mal 18 rokov, keď si naplánoval život. Už keď mal desať rokov, tvrdil, že bude Američanom. Rakúsko mu bolo primalé. A takto vyzeral jeho plán v dospelosti. Príde do Ameriky. Stane sa najúspešnejším kulturistom, aký kedy žil. Získa vzdelanie. Zarobí tony peňazí. Bude investovať do nehnuteľností, aby bol ešte bohatší. Ale aj preto, a to je už moja analýza, aby vlastnil kus Ameriky, ktorej je oddaný.

Čo ešte Schwarzenegger plánoval?

Že sa stane filmovou hviezdou. Videl, ako ich ľudia zbožňujú. Chcel sa tiež stať producentom a režisérom, teda byť šéfom. Túžil po tom, aby sa obrátil životu v Rakúsku chrbtom. Bol v tieni staršieho brata, ktorý sa podobal na ich tyranského otca. Chcel sa zbaviť minulosti. Schwarzenegger potom ani nebol na pohrebe brata a otca. V osemnástke si hovoril, že dostane pozvanie do Bieleho domu. Splnilo sa mu to, keď sa v sídle amerického prezidenta stretol s Richardom Nixonom, ktorý sa stal jedným z jeho hrdinov. V pláne mal aj to, že si zoberie očarujúcu a inteligentnú ženu, a že sa stane veľmi úspešným politikom. Zamyslite sa nad tým, čo som povedal. Schwarzenegger mal 18 rokov a rozhodol sa, ako bude vyzerať jeho život. A všetko z toho, čo si naplánoval, sa splnilo. Je to dôvod, prečo sa z neho stala kultúrna ikona. Pochopil, čo to znamená byť prototypom Američana.

Arnold Schwarzenegger ako Terminátor na snímke... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger ako Terminátor na snímke z roku 2015.

Jedna vec na jeho zozname do istej miery chýba. Že by bol z neho americký prezident. Keďže sa však Schwarzenegger nenarodil v USA, ani to nemohol dokázať. Alebo áno?

Už je na to asi starý, hoci nikdy neviete. USA teraz máme prezidentov v pomerne vysokom veku. No, čo sa týka toho, že sa Schwarzenegger mohol stať prezidentom, boli tu také pokusy. Keby bola Kalifornia samostatnou krajinou, bola by piatou či šiestou najväčšou ekonomikou na svete. A Schwarzenegger bol na čele tohto amerického štátu v rokoch 2003 až 2011. Ešte predtým, ako Arnold vyhral voľby, veľmi liberálny demokratický člen Snemovne reprezentantov Barney Frank navrhol zmenu americkej ústavy, aby umožnila kandidovať za prezidenta aj niekomu, kto sa nenarodil v USA. V podstate išlo o to, že o Biely dom by sa mohol uchádzať niekto, kto mal aspoň 20 rokov americké občianstvo a bol výnimočnou osobnosťou. Už počas Arnoldovho prvého guvernérskeho mandátu niečo podobné navrhol aj republikánsky senátor Orrin Hatch. Pomerne vážne sa o tom aj uvažovalo.

Bolo to preto, lebo Schwarzenegger bol kalifornským guvernérom a republikánom?

Áno, identifikovali ste tie dôvody správne. Okrem toho bol Orrin Hatch akousi ikonou republikánskeho racionalizmu v Senáte. Nebol krajne pravicový, dlhodobo pôsobil v Kongrese a ľudia si ho chceli vypočuť. Hatch tiež mohol poukázať na Schwarzeneggerove úspechy v úlohe guvernéra, ako riešil rozpočet, a aký výnimočný život mal. Samozrejme, ústava sa nezmenila. Ale ľudia o Schwarzeneggerovi diskutovali. Ani nie o tom, že by z neho mal byť prezident, ale skôr o tom, čo je možné dosiahnuť. O tom, ako sa niekto môže takpovediac stať Schwarzeneggerom. Arnold nebol tvrdým republikánom, takže o týchto veciach mohli debatovať aj demokrati.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmy #Terminátor #Arnold Schwarzenegger #Donald Trump #americká politika