Štyroch zranených z havarovaného autobusu v Chorvátsku letecky prepravili do Poľska

Lietadlo so štyrmi pacientmi, ktorí utrpeli zranenia pri sobotňajšej tragickej havárii poľského autobusu v Chorvátsku, pristálo v noci na nedeľu v poľskom hlavnom meste Varšava. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

07.08.2022 13:27
Chorvátsko Poľsko autobus nehoda Foto:
Záchranár stojí pri vraku autobusu na mieste nehody pri obci Podvorec neďaleko Záhrebu 6. augusta 2022.
debata

Pristátie lietadla so zranenými pasažiermi havarovaného autobusu potvrdil na sociálnej sieti Twitter námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz, ktorý zároveň ubezpečil, že všetci sú v starostlivosti špecialistov.

Pri nehode poľského autobusu severne od chorvátskeho hlavného mesta Záhreb prišlo v sobotu nadránom o život 12 ľudí a ďalších 32 utrpelo zranenia. Autobus viezol veriacich na katolícke pútnické miesto v bosnianskom Medžugorí.

Autobus na diaľnici A4 zišiel z cesty a skončil v priekope. Poľské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že v prípade všetkých obetí išlo o poľských občanov. V autobuse boli aj traja kňazi a šesť rehoľných sestier.

Podľa agentúry PAP sa 19 zranených nachádza v kritickom stave.

Chorvátsky spravodajský server Jutarnji.hr v nedeľu zároveň uviedol, že pri nehode poľského autobusu bol zničený tachograf, experti teda nedokázali určiť, akou rýchlosťou vodič v čase nehody jazdil. Najvyššia povolená rýchlosť pre autobus na diaľnici by mala byť sto kilometrov za hodinu.

V autobuse sa pritom nachádzali dvaja vodiči, ktorí sa striedali podľa predpisov, píše server. Chorvátske médiá uviedli, že pravdepodobnou príčinou tragickej nehody bol mikrospánok vodiča.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Chorvátsko #nehoda autobusu