Spor Bruselu s Budapešťou vstupuje do finále. Maďari už nehovoria o vydieraní

Ide o miliardy eur. A lehota, do kedy mohla maďarská vláda reagovať na výčitky Európskej komisie ohľadom rešpektovania pravidiel právneho štátu, v utorok vypršala.

23.08.2022 15:16
Russia Ukraine War Europe Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán na summite EÚ. FOTO: SITA/AP
debata (63)

Budapešť stihla zaslať odpoveď do Bruselu včas. O polnoci to na Facebooku potvrdila ministerka spravodlivosti Judit Vargová. Kabinet Viktora Orbána podľa nej v liste informuje o balíku opatrení, ktorým „reaguje na všetky obavy“ Európskej komisie.

List Budapešť nezverejnila. Analytici však predpokladajú, že postoj Orbánovej vlády je zmierlivejší, ako keď Európska komisia začiatkom apríla, bezprostredne po ďalšom volebnom triumfe Orbánovho Fideszu spustila voči Maďarsku, ako prvej z 27 členských krajín únie, nový mechanizmus podmienenosti čerpania eurofondov dodržiavaním zásad právneho štátu.

Budapešť na jar, ešte pred preštudovaním prvého listu z Bruselu rázne odmietla akýkoľvek nátlak. „Bruselu je zaťažko stráviť, že v parlamentných voľbách dostala maďarská národno-konzervatívna vláda historicky nevídaný mandát. Pre vládu má zásadný význam vôľa maďarských voličov, a nech je v tom liste, čo dostaneme, čokoľvek, určite nepodľahneme žiadnemu nátlaku z Bruselu,“ napísala vtedy na sociálnej sieti Vargová.

Tón ministerky sa odvtedy zásadne zmiernil. „Odpovedi predchádzali intenzívne konzultácie. Za jeden mesiac sme zorganizovali desať videokonferencií a množstvo stretnutí s členmi EK. Počet odoslaných a prerokovaných návrhov opatrení bolo vyše sto,“ píše teraz Vargová, podľa ktorej je Orbánov kabinet naďalej otvorený na konštruktívny dialóg s Európskou komisiou.

Niektoré kompromisné ponuky Budapešti sú už známe. Sľúbila, že zníži počty verejných súťaží len s jedným uchádzačom na 15 percent. Ďalej sa chystá umožniť súdom, aby poverili prokuratúru stíhaním prípadov, aj keď sa prokurátori rozhodli inak. Aj legislatívny proces má byť transparentnejší.

Ústupčivejší postoj je pochopiteľný. V hre je až 21 miliárd eur, ktoré sú pre Maďarsko určené v terajšom rozpočtovom období. Keby do Maďarska neprichádzali zdroje Európskej únie, HDP krajiny by mohlo klesnúť o tri percentá za rok, vyrátal Ústav pre skúmanie vývoja ekonomiky a konjunktúry.

Aj socialistický europoslanec István Ujhelyi zaznamenal, že Orbánov kabinet na výhrady Bruselu už nereaguje „propagandistickými rečami o Sorosovi, o vydieraní, alebo o vzdorovaní tlaku na chirurgickú zmenu pohlavia škôlkarov“. Vládu pritom vyzval, že ak balíček navrhovaných opatrení skutočne reaguje na všetky obavy Bruselu, potom by nič nemalo brániť jeho zverejneniu.

EK má teraz mesiac na to, aby maďarskú odpoveď vyhodnotila, svoj návrh vzápätí predloží Európskej rade, ktorá bude rozhodovať väčšinovým hlasovaním.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Maďarsko #Európska komisia