Americká armáda pozastavila lety vrtuľníkov Chinook

Americká armáda pozastavila lety svojich transportných vrtuľníkov typu H-47 Chinook. Reagovala tak na "malý počet" prípadov, keď týmto strojom začal v dôsledku úniku paliva horieť motor, informovala v stredu agentúra AP.

31.08.2022 10:15
USA armáda vrtuľníky Chinook lety pozastavenie Foto: ,
Na archívnej snímke z 9. júna 2011 vrtuľník Chinook prilieta vyzdvihnúť kontajner so zásobami na operačnú základňu Edi v provincii Helmand na juhu Afganistanu.
debata (2)

Ozbrojené sily USA prevádzkujú približne 400 takýchto vrtuľníkov. Podľa armádnej hovorkyne Cynthie Smithovej sa už podarilo zistiť príčinu úniku paliva a pracuje sa na odstránení tohto problému. Niektoré z chinookov nebude nutné opravovať a preto možno už v krátkom čase dostanú povolenie opäť vzlietnuť.

Rozhodnutie o dočasnom zastavení letov chinookov padlo už počas uplynulého víkendu. Hovorkyňa v utorok zdôraznila, že pri incidentoch, pri ktorých došlo k úniku paliva, nedošlo k zraneniam ani úmrtiam. Rozhodnutie preto malo výlučne preventívny charakter a bolo motivované potrebou zaistenia maximálnej bezpečnosti.

Podľa výrobcu motorov Honeywell niekoľko prípadov vznietenia motorov zrejme zapríčinili tesnenia, namontované v niektorých strojoch, ktoré nespĺňali technické parametre. Honeywell však tieto súčiastky nevyrobil a ani nie je zodpovedný za ich montáž.

Stroje Boeing H-47 Chinook s charakteristickým tandemovým usporiadaním dvoch nosných rotorov využíva americká armáda už celé desaťročia na prepravu vojakov, zbraní, zásob a vojenského vybavenia. S týmito ikonickými vrtuľníkmi lietali Američania už počas vojny vo Vietname, ale aj v Iraku a Afganistane.

Transportné vrtuľníky tohto typu používajú okrem americkej armády aj ozbrojené sily v Británii a ďalších takmer dvoch desiatkach krajín sveta. Okrem bojových operácií sa často nasadzujú i v prípade prírodných katastrof. Nemecko tento rok oznámilo, že zakúpi 60 chinookov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vrtuľníky