Kráľ Karol III. prvýkrát prehovoril v parlamente. Chce slúžiť krajine po vzore svojej matky

Nový britský kráľ Karol III. predniesol v pondelok svoj prvý prejav v parlamente v Londýne, kde si najprv vypočul kondolencie od prítomných členov oboch komôr zákonodarného zboru. Informuje o tom TASR podľa správ televízie BBC a agentúr AFP a AP.

12.09.2022 12:18
kráľ Karol III. Foto: ,
Britský kráľ Karol III. skladá prísahu počas zasadnutia rady pre nástupníctvo trónu v Paláci svätého Jakuba v Londýne 10. septembra 2022.
debata (3)

V prejave sa v súvislosti so svojou zosnulou matkou Alžbetou II. odvolal na historickú hru Henrich VIII. anglického dramatika Williama Shakespeara, kde kráľovná Alžbeta I. slúžila podľa Karolových slov ako „vzor všetkých žijúcich kniežat“.

V prejave v priestoroch historickej Westminsterskej sály, ktorá sa používa na slávnostné príležitosti, vyzdvihol parlamentné tradície Británie a zdôraznil, že „parlament je živým, dýchajúcim nástrojom našej demokracie“. Prisľúbil, že bude nasledovať svoju nebohú matku v presadzovaní „drahocenných princípov konštitučnej vlády“, na ktorých spočíva britský politický systém.

Britský kráľ Karol III. a Camilla Čítajte viac Karol III. si počká na britskú korunu do roku 2023

Po prejave odišiel Karol III. aj s manželkou Kamilou do škótskeho Edinburghu, kde bude kráčať v sprievode za rakvou svojej matky počas jej popoludňajšieho prevozu zo zámku Holyrood do Katedrály svätého Egídia. Neskôr sa stretne so škótskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou a pôjde aj do škótskeho parlamentu, kde si vypočuje prejavy sústrasti.

Pohreb kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok na zámku Balmoral v Škótsku, sa bude konať v pondelok 19. septembra vo Westminsterskom opátstve. V Británii na budúci pondelok zároveň vyhlásili deň pracovného pokoja.

Británia, kráľovná Alžbeta 2. Čítajte viac Štátnikov budú na pohreb Alžbety prepravovať autobusmi, zúčastní sa aj Čaputová s partnerom
Apríl 1935. Alžbeta počas jazdy na koni v parku...
Február 1936. Deväťročná Alžbeta s jej psíkom v...
+9August 1942. Alžbeta a jej mladšia sestra...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #kráľ Karol III.