Rusko podľa USA platilo bosnianskosrbského lídra aj proruskú stranu v Čiernej Hore

Rusko v rámci svojej snahy o získanie vplyvu na Balkáne vyplácalo peniaze srbskému členovi bosnianskeho predsedníctva Miloradovi Dodikovi či proruskej politickej strane v Čiernej Hore. Oznámila to dnes rozhlasová stanica Hlas Ameriky s odvolaním sa na člena americkej administratívy.

14.09.2022 16:39
debata (19)

Svetové agentúry v utorok informovali o správe amerických tajných služieb adresovanej ministerstvu zahraničia, podľa ktorej Rusko vydalo od roku 2014 na financovanie zahraničných politických strán, kandidátov a politikov v dvoch desiatkach štátov vyše 300 miliónov dolárov. V správe podľa agentúry AP nebola explicitne menovaná žiadna krajina ani jednotlivec, na ktoré Rusko zacielilo.

Podľa nemenovaného zdroja Hlasu Ameriky pomáhal Dodikovi tajne financovať jeho predvolebnú kampaň v roku 2018 ruský podnikateľ Konstantin Malofejev, na ktorého v roku 2014 uvalili USA aj Európska únia sankcie. Spolupracovníci ďalšieho ruského oligarchu Olega Deripasku zabezpečovali v Čiernej Hore prostriedky určenej strane Demokratický front, ktorý odmietal vstup krajiny do NATO a usiluje sa o zlepšenie vzťahov balkánskej krajiny so Srbskom a Ruskom. Konkrétne čiastky zdroj neuviedol. Asi pol milióna dolárov podľa Hlasu Ameriky dostala v roku 2017 albánska opozičná Demokratická strana, na ktorej predsedu Saliho Berishu vlani USA uvalili sankcie.

Predstavitelia čiernohorského Demokratického frontu akékoľvek financovanie z Ruskej strany odmietli, rovnako tak urobil bývalý predseda albánskej Demokratickej strany Lulzim Basha. Dodik, ktorý je v Bosne považovaný za blízkeho spojenca Moskvy, sa k informáciám zatiaľ nevyjadril.

Americký predstaviteľ, na ktorého sa v utorok odvolávali svetové agentúry, uviedol, že Washington dôverné informácie o ruskom financovaní zdieľa so svojimi partnermi, aby im pomohol čeliť vplyvu Moskvy. Podľa neho sú nazhromaždené informácie o ruskom financovaní pravdepodobne len „špičkou ľadovca“.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine