Čaputová v Londýne pri katafalku vzdala hold zosnulej Alžbete II.

Prezidentka Zuzana Čaputová vzdala úctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. pri katafalku v historickej Westminsterskej sále v Londýne. Pre TASR to potvrdil hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Do Londýna prezidentka pricestovala v nedeľu popoludní.

18.09.2022 15:43 , aktualizované: 18:50
debata (179)

Slovenská hlava štátu sa v nedeľu večer spolu s ďalšími pozvanými svetovými lídrami zúčastní na recepcii podávanej novým britským kráľom Karolom III. v Buckinghamskom paláci. Čaputová bude v pondelok zastupovať Slovensko na štátnom pohrebe britskej kráľovnej.

VIDEO: Prezidentka Zuzana Čaputová o svojom programe a atmosfére v Londýne.

Video

Obrad sa bude konať o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Ľudia v Spojenom kráľovstve dostanú deň voľna. Kráľovnú následne uložia na posledné miesto odpočinku v Kaplnke sv. Juraja na hrade Windsor.

Slovenská delegácia pri katafalku zosnulej... Foto: SITA/AP, Chip Somodevilla
Zuzana Čaputová, Juraj Rizman Slovenská delegácia pri katafalku zosnulej kráľovnej Alžbety, prezidentka Zuzana Čaputová je druhá sprava.

Na pozvanie britskej strany sa Čaputová zúčastní na pohrebe aj so svojím partnerom Jurajom Rizmanom. Na pohrebe sa očakáva množstvo hláv štátov a vlád z celého sveta vrátane niekoľkých európskych kráľovien a kráľov.

Alžbeta II. zomrela vo štvrtok 8. septembra vo veku 96 rokov. Jej syn Charles sa stal automaticky novým kráľom, Karolom III.

Princ Harry absolvoval vigíliu vo vojenskej...
Princ Harry na vigílii na pamiatku kráľovnej...
+12Lady Louise Windsor a princezná Eugenie...

Silný hlas k ochrane klímy

Čaputová médiám pred odchodom na recepciu, ktorú organizuje Karol III. v Buckinghamskom paláci, uviedla, že nový britský kráľ Karol III. je známy a spájaný s otázkou ochrany klímy. Ochrana klímy je v súčasnosti podľa Čaputovej vážna téma. „Je veľmi dobré, že aj v podobe kráľa pribudne tak silný hlas k tejto dôležitej téme,“ poznamenala.

Hlava štátu priblížila, že Londýn je plný ľudí, ktorí čakajú na príležitosť pokloniť sa zosnulej kráľovnej Alžbete II. „Je tu zvláštna pietna slávnostná atmosféra. Záujem ľudí, prísť sa symbolicky rozlúčiť s kráľovnou, je obrovský,“ skonštatovala.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Zuzana Čaputová