Školské jedálne v nemeckom Freiburgu budú vydávať len bezmäsité jedlá

Od budúceho školského roka budú žiaci v jedálňach vo Freiburgu na juhozápade Nemecka dostávať iba vegetariánske jedlá. Schválilo to zastupiteľstvo tohto mesta v Bádensku-Württembersku.

20.10.2022 09:38
šalát, zelenina, zdravé jedlo Foto:
debata (18)

Doteraz deti v jedálňach v školách a škôlkach mali na výber medzi dvoma jedlami, z toho jedno obsahovalo mäso alebo ryby. Z úsporných dôvodov sa bude podávať iba jeden druh jedla. „Priesečníkom rôznych stravovacích zvyklostí je vegetariánstvo,“ písalo sa v návrhu k novinke vo vzdelávacích inštitúciách v meste.

Podiel biopotravín na tanieroch školákov vzrastie zo súčasných dvadsiatich percent na tridsať percent. Rodičia musia počítať s tým, že si za obedy pre svoje deti priplatia. Novo budú platiť 4,80 eura namiesto doterajších 3,90 eura.

Zmeny sa niektorým zastupiteľom nepáčili. Franco Orlando z radničnej frakcie Slobodnej demokratickej strany (FDP) a združenia Občania pre Freiburg obvinil starostu Martina Horna, že „mu je konzumácia mäsa tŕňom v oku“.

Zastupiteľka pre školstvo Christine Buchheitová za Zelených vysvetľovala, že mesto sa snaží zdraženie udržať v znesiteľných medziach a že kvalitné mäso ženie cenu nahor. Freiburské jedálne v školách a škôlkach vydajú ročne viac ako 500-tisíc obedov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Freiburg #vegetariánstvo #bezmäsitá strava