Strelec, ktorý v škole v americkom Parklande zabil 17 ľudí, dostal 17 doživotí

Floridský súd v stredu udelil doživotný trest väzenia bez možností prepustenia Nikolasovi Cruzovi, ktorý v škole v meste Parkland na Floride v roku 2018 zastrelil 17 ľudí. Podľa agentúry AP nemala sudkyňa Elizabeth Schererová na výber, pretože už skôr porota odmietla udeliť dvadsaťštyriročnému strelcovi trest smrti.

02.11.2022 23:11
Parkland / Strelec / Rozsudok / Foto: ,
Strelec z Parklandu (uprostred) v sprievode polície na súde vo Fort Lauderdale v americkom štáte Florida
debata

Sudkyňa vyniesla 17 doživotných trestov za vraždu. Ďalších 17 doživotí potom dostal za pokus o vraždu ľudí, ktorí boli zranení.

Trest sa očakával, pretože porota, ktorá prípad posudzovala, sa v polovici októbra nezhodla na udelení trestu smrti. Podľa floridských zákonov musia s hrdelným trestom súhlasiť všetci členovia porty.

Pred vynesením rozsudku sudkyňa Schererová umožnila rodinným príslušníkom obetí, aby sa vyslovili. Tí sa na vraha tvrdo oborili. „Toto stvorenie nemá žiadnu hodnotu, ktorá by ho vykúpila,“ povedal Max Schachter, ktorého štrnásťročný syn Alex zomrel, keď ho strelec zastrelil cez okno v triede.

„Dúfam, že ďalší väzni, s ktorými sa vo svojom novom živote stretneš, tí spôsobia bolesť, dúfajme, že opakovane a sedemnásťkrát, kým nebudeš prosiť o milosť, rovnako ako tvoje obete,“ odkázal Schachter strelcovi bez toho, aby vyslovil jeho meno.

Niektorí príbuzní obetí tiež kritizovali floridské zákony, ktoré vyžadujú jednomyseľnosť pre udelenie trestu smrti, či konanie obhajcov. Tí okrem iného tvrdili, že nadmerné pitie biologickej matky strelca spôsobilo, že páchateľ má poškodený mozog a nedokáže sa ovládať.

Vrah na školu, z ktorej bol predtým vylúčený, zaútočil, keď mal 19 rokov. Medzi jeho obeťami boli študenti aj zamestnanci školy. Súdna porota v USA pritom nikdy v histórii neposudzovala masovú streľbu s toľkými obeťami, akým bol masaker z Parklandu.

debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #škola #Parkland