Zelenskyj na summite: Účinný boj s klimatickými zmenami nie je možný bez mieru

Účinný boj s klimatickými zmenami nie je možný bez mieru, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave prednesenom cez video k účastníkom konferencie OSN o zmenách klímy COP27 v Egypte. Vojna na Ukrajine vedená Ruskom odviedla podľa neho svet od ochrany klímy, ale téme je potrebné sa urýchlene a vážne venovať. Zelenského prejav naživo vysielala agentúra Reuters.

08.11.2022 18:33
Egypt COP27 summit klimatický lídri Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystupuje prostredníctvom videokonferencie na klimatickom summite OSN v egyptskom Šarm aš-Šajchu v utorok 8. novembra 2022.
debata (21)

„Ruská vojna spôsobila energetickú krízu a prinútila desiatky krajín opäť používať uhlie,“ povedal Zelenskyj. „Rusi urobili z našej jadrovej elektrárne, najväčšej jadrovej elektrárne v Európe, cvičisko,“ dodal prezident s odvolaním sa na Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá je už niekoľko mesiacov v rukách okupačných síl. Zelenskyj účastníkov klimatickej konferencie vyzval, aby si predstavili emisie skleníkových plynov, ktoré by spôsobila nehoda v tomto jadrovom zariadení.

VIDEO: Hrozí v Záporoží jadrová katastrofa? Vieme o rizikách, hovorí šéf atómovej misie
Video

Rusko podľa Zelenského napadnutím Ukrajiny a ničením tamojších poľnohospodárskych plôch zhoršilo potravinovú krízu vo svete a posilnilo problémy zapríčinené suchom a povodňami. „Ruská vojna na Ukrajine za menej ako šesť mesiacov zničila päť miliónov akrov lesov,“ povedal ukrajinský prezident, ktorý na sebe mal zelené oblečenie vo vojenskom štýle ako pri všetkých vystúpeniach od začiatku vojny.

VIDEO: Standing ovation v OSN pre Zelenského, ruská delegácia zostala sedieť
Video

„Tí, ktorí neberú klimatickú hrozbu vážne, robia katastrofickú chybu. Musíme spoločne zastaviť tých, ktorí svojou nelegálnou a nebezpečnou vojnou ničia schopnosť sveta jednotne sa usilovať o dosiahnutie spoločného cieľa,“ apeloval na štátnikov Zelenskyj. Bez toho, aby vymenoval konkrétne štáty, kritizoval politikov, pre ktorých je ochrana klímy „len marketingom“.

Zelenskyj tiež uviedol, že klimatické zmeny najtvrdšie dopadajú na najchudobnejšie krajiny a ľudí, ale zasiahnu aj bohatých. Dodal, že zničenú planétu nejde vykúpiť peniazmi.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Klimatická konferencia OSN #COP27