Berlínsky ústavný súd: Regionálne voľby sa v nemeckej metropole musia pre "chaos" zopakovať

Minuloročné regionálne voľby v Berlíne sa musia kvôli chaosu úplne zopakovať, rozhodol v stredu berlínsky ústavný súd.

16.11.2022 11:46 , aktualizované: 12:16
Brandenburská brána / Berlín / Foto: ,
debata (2)

Verdikt sa týka výberu berlínskej poslaneckej snemovne a tiež zastupiteľstiev mestských častí. Hlasovanie sa musí uskutočniť do 90 dní od verdiktu, za pravdepodobný termín preto šéf berlínskej volebnej komisie považuje 12. február 2023.

Berlínčanov čaká aj opakovanie časti spolkových volieb, ktoré sa v metropole konali vlani v septembri spoločne s tými regionálnymi. Minulý týždeň o tom rozhodol Spolkový snem.

Pôvodná možnosť usporiadať opakované voľby v jednom termíne sa teraz zdá ako nereálna, pretože sa očakáva, že rozhodnutie poslancov bude musieť posúdiť ešte spolkový ústavný súd.

Verdikt berlínskeho ústavného súdu, ktorý sa týka len regionálnych volieb, nie je prekvapivý. Predsedníčka súdu Ludgera Seltingová totiž už pri septembrovom prejednávaní konštatovala, že pochybenia boli natoľko závažné, že bude nevyhnutné hlasovanie usporiadať znovu.

Vlani 26. septembra sa v Berlíne konali spolkové a regionálne voľby spoločne so sériou miestnych referend. Hlasovanie ale sprevádzali chaotické podmienky, niektorí ľudia dokonca nemohli z rôznych dôvodov vôbec hlasovať.

Pred volebnými miestnosťami v metropole sa vtedy tvorili dlhé rady, v ktorých ľudia čakali na odovzdanie hlasu aj po oficiálnom konci volieb. V miestnostiach chýbali hlasovacie lístky, problémy boli aj s volebnými zoznamami ako aj s organizáciou hlasovania. K problémom vtedy prispela nielen zlá organizácia, ale aj rozsiahle uzávierky ciest kvôli konaniu maratónu.

Regionálne voľby v Berlíne vlani vyhrala sociálna demokracia (SPD), ktorej líderka Franziska Giffeyová sa stala primátorkou. Vládne v koalícii spoločne so Zelenými a postkomunistickou ľavicou. Podľa aktuálnych prieskumov by ale SPD teraz skončila až tretia za Zelenými a konzervatívnou Kresťanskodemo­kratickou úniou (CDU), takže nové voľby môžu Giffeyovou stať primátorské kreslo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Berlín