Haagsky tribunál pre Kosovo poslal do väzenia bývalého veliteľa UÇK na 26 rokov

Haagsky osobitný tribunál pre vojnové zločiny v Kosove (KSC) usvedčil a poslal na 26 rokov do väzenia bývalého veliteľa povstaleckej Kosovskej oslobodzovacej armády (UÇK) Saliha Mustafu. Ide o prvý verdikt, ktorý tento tribunál vyniesol. Podľa agentúry Reuters odsúdený riadil väznicu využívanú na mučenie počas konfliktu z rokov 1998 a 1999, keď kosovskí povstalci bojovali za nezávislosť od Srbska.

16.12.2022 11:13
Salih Mustafa Foto: ,
Haagsky osobitný tribunál pre vojnové zločiny v Kosove (KSC) usvedčil a poslal na 26 rokov do väzenia bývalého veliteľa povstaleckej Kosovskej oslobodzovacej armády (UÇK) Saliha Mustafu.
debata (17)

Tribunál „vás odsudzuje na výnimočný trest 26 rokov väzenia“, oznámila podľa agentúry AFP sudkyňa Mappie Veldtová-Fogliaová Mustafovi, ktorý bol uznaný vinným najmä za mučenie a vraždy spáchané v roku 1999 na väznených Albáncoch podozrievaných zo spolupráce so Srbmi. Zločiny sa stali vo vtedajšom zadržiavacom zariadení v obci Zlaš (Zllash) približne 12 kilometrov východne od kosovskej metropoly Prištiny.

Mustafa patril k zakladateľom a vrchným veliteľom UÇK v čase vojny v Kosove v rokoch 1998 až 1999. Neskôr slúžil v kosovských bezpečnostných silách ako šéf oddelenia pre informácie. Zatknutý bol predvlani koncom septembra na žiadosť prokuratúry KSC. Jeho obete bojovníci UÇK podozrievali zo spolupráce so Srbmi, alebo minimálne z toho, že nepodporovali povstalcov.

KSC bol po silnom tlaku medzinárodného spoločenstva na kosovských predstaviteľov schválený v roku 2015. Súdiť má bývalých veliteľov povstaleckej UÇK, ktorá viedla ozbrojený boj za odtrhnutie vtedajšej juhosrbskej autonómnej oblasti Kosovo. Tribunál je súčasťou kosovskej justície, ale z bezpečnostných dôvodov sídli v holandskom Haagu a jeho členovia sú zahraniční sudcovia.

Vojna v Kosove si vyžiadala vyše 10 000 životov, väčšinou kosovských Albáncov. Osud viac ako 1 600 nezvestných však zostáva neznámy. Boje sa skončili po 78 dňoch náletov NATO. Kosovo vyhlásilo nezávislosť v roku 2008. Uznala ho doteraz zhruba polovica členských štátov OSN. Tento týždeň odovzdalo Kosovo českému predsedníctvu prihlášku do EÚ.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #haagsky tribunál #salih mustafa