Pád autobusu do rieky na severe Španielska neprežilo sedem ľudí

Španielske úrady v pondelok oznámili, že záchranári vytiahli telo ďalšej obete z vraku autobusu, ktorý havaroval v sobotu na Štedrý večer v regióne Galícia na severozápade Španielska. Celkovo si tak nehoda, pri ktorej sa autobus zrútil z mosta do rieky Lérez, vyžiadala sedem obetí na životoch a dvoch ranených

25.12.2022 14:12 , aktualizované: 26.12.2022 14:47
debata

Pátranie po obetiach záchranári obnovili po tom, ako im jeden z preživších pasažierov povedal, že je stále nezvestná žena v strednom veku, ktorá autobusom taktiež cestovala, uviedol predstaviteľ regionálnej vlády v Galícii José Miones.

Záchranári totiž pôvodne pátrali len po ôsmich pasažieroch. Spravili tak na základe výpovede šoféra autobusu, ktorý nehodu taktiež prežil.

Príčina pádu autobusu z mosta stále nie je jasná, no šéf regionálnej vlády Alfonso Rueda naznačil, že nehodu mohlo spôsobiť nepriaznivé počasie. V čase nehody totiž husto pršalo. Šofér autobusom mal po nehode negatívny výsledok testu na prítomnosť alkoholu a iných omamných látok.

Nehoda sa stala v sobotu večer okolo pol desiatej pri obci Pedre neďaleko mesta Pontevedra. Podľa denníka El País do rieky z mosta spadol autobus, ktorý šiel z väznice v Monterrose do mesta Vigo. Denník ABC napísal, že viezol príbuzných väzňov, ktorí boli svojich blízkych navštíviť vo väzení na Štedrý deň.

Odniesla ich rieka

Záchranné práce sťažovala v sobotu v noci zlá viditeľnosť, dážď, ktorý zvýšil hladinu rieky aj ťažko prístupný terén. Preto museli byť do rána prerušené. Ráno potom záchranári našli jednu obeť vo vnútri vraku autobusu a druhú mimo neho.

Záchranné zložky na možnú nehodu upozornil vodič, ktorý si všimol prerazené zvodidlá. Jedna z cestujúcich z autobusu zavolala na tiesňovú linku 911 a uviedla, že kabína „sa plní vodou“.

Päť obetí sú španielski občania, jedna žena, ktorá zahynula, pochádzala z Peru.

Na vyzdvihnutie autobusu museli prísť dva veľké žeriavy, vrak je v rieke v rokline niekoľko desiatok metrov hlbokej v ťažko prístupnom teréne. Vyzdvihnutie žeriavom ale nebolo možné, pretože veľká váha vozidla naplneného vodou by mohla destabilizovať most. Ďalší pokus o vyzdvihnutie prebehne pravdepodobne najskôr v utorok, po očakávanom poklese hladiny vody v rieke.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #pád autobusu