Ukrajinský vojak pri Soledare: V meste sa bojuje, odsun je len otázkou času

Ukrajinský vojak dislokovaný v meste Bachmut na východe Ukrajiny v piatok televízii CNN povedal, že jeho spolubojovníci sa stále držia na okraji neďalekého mesta Soledar, ktoré je v ostatných týždňoch dejiskom intenzívnych bojov s ruskými silami.

13.01.2023 21:43
Systém Grad / Raketomet / Soledar / Foto: ,
Ukrajinský vojak odpaľuje rakety prostredníctvom salvového raketometu Grad na ruské pozície na frontovej línii počas bojov pri meste Soledar v Doneckej oblasti 11. januára 2023
debata (3)

Výsadkári zo 77. a 46. brigády sú podľa slov Tarasa Berezovca, kapitána prvej brigády ukrajinských špeciálnych síl, ešte stále „na západnom predmestí Soledaru“.

Berezovec však zároveň dodal, že zotrvanie v Soledare nemá už z vojenského hľadiska zmysel, keďže mesto je „celkom zničené“ a nie je v ňom jediná budova, ktorá „by vydržala ruské ostreľovanie“.

Video
Ukrajnskí delostrelci zničili ruské pozície v Donecku

Morálka jednotiek nasadených na frontovej línii je však podľa neho stále na vysokej úrovni. Napriek tomu predpokladá, že rozhodnutie stiahnuť sa zo Soledaru padne v najbližších dňoch.

Ukrajinský vojak ukazuje na kúdoly dymu na...
Dym stúpa po ostreľovaní v Soledare, na mieste...
+10Ukrajinský vojak odpaľuje rakety...

Vojaci chcú podľa Berezovca vydržať odolávať čo najdlhšie a zabiť čo najviac ruských žoldnierov z tzv. Vagnerovej skupiny, ktorí zohrávali pri ruskom útoku na Soledar podstatnú úlohu. Berezovec spresnil, že veľká časť bojov, ku ktorým v Soledare došlo v posledných dvoch týždňoch, sa odohrávala v uliciach medzi malými štvor- až osemčlennými skupinami.

Myslí si, že stiahnutie zo Soledaru neovplyvní schopnosť ukrajinských síl zásobovať neďaleký Bachmut. Dve hlavné cesty vedúce do tohto mesta sú totiž v rukách ukrajinských síl.

Soledar Čítajte viac Šéf úradu prezidenta Zelenského: Soledar je Verdunom 21. storočia

Spravodajský tím CNN, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti Soledaru, bol v piatok popoludní svedkom presunov ukrajinskej armády, ktorá z mesta zjavne sťahuje svoje jednotky. Spravodajca Ben Wedeman tvrdí, že ústup je organizovaný a medzi ukrajinskými vojakmi nevládne panika. Z mesta podľa jeho slov stále počuť mínometnú aj raketovú paľbu.

Ukrajinská armáda v piatok poprela tvrdenie Ruska, že vo štvrtok večer Soledar dobylo. Podľa Kyjevu v meste stále prebiehajú intenzívne boje. Soledar leží v Doneckej oblasti, ktorú sa Rusko snaží obsadiť. Po sérii vojenských neúspechov na Ukrajine by pre Kremeľ bolo jeho dobytie zriedkavým a symbolickým víťazstvom.

Soledar, vojna na Ukrajine Čítajte viac Boj o Soledar: Putinovi neprekáža ani Pyrrhovo víťazstvo
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Soledar