Britský premiér Sunak dostal pokutu. Pri natáčaní videa v aute nemal pás

Polícia pokutovala britského premiéra Rishiho Sunaka za odopnutie bezpečnostného pásu, keď v idúcom aute robil video na Instagram. Informovala o tom agentúra AP a webová stránka stanice BBC.

20.01.2023 22:34
Rishi Sunak Foto: ,
Rishi Sunak
debata (5)

Premiéra pokutovali vo štvrtok v grófstve Lancashire v severozápadnej časti Anglicka. Výšku pokuty polícia nezverejnila.

Premiérov úrad na Downing Street vo vyhlásení uviedol, že Sunak si pochybenie priznal, ospravedlnil sa a pokutu zaplatí.

Inkriminované video na premiérovom instagramovom profile už nie je. Sunak na ňom hovoril o najnovšom programe britskej vlády na zníženie nerovnosti medzi regiónmi, ktorý bol kľúčovou súčasťou kampane konzervatívcov pred voľbami v roku 2019, do ktorých stranu viedol ešte bývalý premiér Boris Johnson.

Za nezapnutie bezpečnostného pásu sa v Británii na mieste platí pokuta 100 libier (približne 116,14 eur). Ak sa pokutovaný rozhodne riešiť trest súdnou cestou, môže dosiahnuť až 500 libier (570,78 eura), píše BBC. Pokutu udelenú na mieste je potrebné zaplatiť do 28 dní.

Sunak bol jedným z politikov, ktorí minulý rok dostali pokuty za porušenie pandemických obmedzení počas lockdownu. Sunak ako minister financií zaplatil pokutu 50 libier.

Opoziční Liberálni demokrati vo vyhlásení uviedli, že „Sunak preukázal, že pravidlami pohŕda rovnako ako Johnson“. Sunak a Johnson sú jedinými britskými premiérmi, ktorí vo výkone funkcie dostali pokutu, píše BBC.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #Rishi Sunak