Litva: Západ by mal pri dodávke zbraní na Ukrajinu prekročiť "červené čiary"

Krajiny Západu by si v otázke dodávok zbraní na Ukrajinu mali nechať otvorené všetky možnosti vrátane potenciálneho poskytnutia stíhačiek. V utorok to uviedol litovský prezident Gitanas Nauséda. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

31.01.2023 15:00
F-16 Foto:
Poľské stíhačky F-16 pri ochrane litovského vzdušného priestoru v rámci misie NATO.
debata (182)

V súvislosti s požiadavkou Ukrajiny na dodanie striel dlhšieho doletu a stíhačiek Nauséda vyhlásil, že „tieto červené čiary sa musia prekročiť“. Dodanie stíhačiek však nateraz odmietol nemecký kancelár Olaf Scholz aj americký prezident Joe Biden. Naopak, Francúzsko dodávku lietadiel Ukrajine nevylúčilo.

VIDEO: Top Gun proti Rusku: Dostanú Ukrajinci stíhačky F-16?

Video

Táto vojenská pomoc je podľa litovského prezidenta nevyhnutá, keďže „v tejto fáze vojny, keď je bod zlomu na dosah, je potrebné konať bez otáľania“.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Nauséda tiež pripomenul, že pomyselná červená čiara bola aj tak prekročená už dávno. Napríklad Nemecko totiž „najprv sľúbilo, že Ukrajine pošle nepriestrelné vesty či helmy, ale v žiadnom prípade zbrane“. Dodal, že nejde len o vojenskú pomoc, veď aj „členstvo Ukrajiny v Európskej únii bolo kedysi tabu“.

Ukrajina získala štatút kandidátskej krajiny EÚ v júni, no na to, aby do nej mohla vstúpiť, musí splniť určité kritériá. Sú nimi napríklad zavedenie protikorupčných opatrení či reforma súdneho systému.

VIDEO: Alfa dravci sú tú. Americké Raptory ovládnu poľské nebo

Video
182 debata chyba
Viac na túto tému: #Litva #vojna na Ukrajine