349. deň: Ukrajinou opäť zneli sirény. Putin podľa Scholza svoje ciele nedosiahne

Vo viacerých oblastiach na Ukrajine sa rozozvučali náletové sirény upozorňujúce na letecký útok. Po takmer roku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu je isté, že Moskva tam nedosiahne svoje ciele, uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz.

08.02.2023 06:00 , aktualizované: 23:18
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (627)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 349. deň
  • Zelenskyj prvýkrát od začiatku invázie navštívil Britániu
  • Ukrajinská armáda odrazila ruské útoky pri 22 obciach na východe
  • Šéfov krajín EÚ čaká mimoriadny summit o Ukrajine
  • Scholz: Putin svoje ciele na Ukrajine nedosiahne
  • Rada Európy chce zriadiť register pre škody a straty počas vojny
  • Británia ponúkla Ukrajine možnosť výcviku vojenských pilotov
  • Zelenskyj bude na summite EÚ žiadať o zbrane
  • Zelenskyj žiada Macrona a Scholza o rýchle dodávky ťažkých zbraní a lietadiel

VIDEO: Pavel: Netlačme Kyjev do územných ústupkov, dajme im zbrane.

Video
Hasič nesie kusy spíleného stromu pred obytným...
Muž pomáha žene vyjsť z obytného domu, ktorý...
+5Zranený muž evakuovaný spolu s rodinnými...

23:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes pri stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom žiadal o rýchle dodávky ťažkých zbraní a lietadiel. Informovala o tom agentúra AFP. Zelenskyj na večeru v Elyzejskom paláci pricestoval z Británie. Do zahraničia sa vydal iba druhýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pred necelým rokom.

Macron Zelenského ubezpečil o tom, že Francúzsko bude Ukrajinu „podporovať až do jej víťazstva“. „Rusko nesmie zvíťaziť,“ zdôraznil Macron. Tiež Scholz sľúbil, že vojenská, humanitárna a finančná podpora Ukrajiny bude pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné.

22:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v stredu večer do Paríža, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

V Paríži sa má stretnúť na neskorej pracovnej večeri s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Ide o Zelenského prvú návštevu členskej krajiny Európskej únie od začiatku ruskej vojny na Ukrajine pred takmer rokom.

Do Paríža priletel z nečakanej návštevy Británie, kde žiadal vládu aj parlament o dodanie stíhačiek pre Ukrajinu. Na parížske letisko Orly priviezol Zelenského britský vládny špeciál.

Už niekoľko dní sa špekulovalo, že ukrajinský prezident by mohol prísť aj na summit Európskej únie, ktorý sa bude konať v Bruseli vo štvrtok a piatok. Počas návštevy Británie Zelenskyj svoju štvrtkovú cestu do Bruselu potvrdil.

20:26 Rusko v stredu uviedlo, že bude reagovať v prípade, že Británia pošle na Ukrajinu stíhačky. Moskva zároveň varovala pred ďalšou eskaláciou vojny na Ukrajine, ktorú rozpútala vlani vo februári, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

„Rusko nájde odpoveď na akékoľvek nepriateľské kroky podniknuté britskou stranou,“ uviedlo ruské veľvyslanectvo v Londýne vo vyhlásení, z ktorého citovali ruské tlačové agentúry.

Londýn podľa ruskej ambasády ponesie zodpovednosť za „krvavú žatvu ďalšieho kola eskalácie, ako aj za vojenské a politické dôsledky z neho plynúce pre európsky kontinent a celý svet“.

20:09 Ohľadne dodávok britskej vojenskej pomoci Ukrajine nemožno nič vylúčiť, pričom diskusia prebieha aj o poskytnutí bojových lietadiel. Vyhlásil to v stredu v Londýne britský premiér Rishi Sunak na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Po spoločných rokovaniach v úrade britského premiéra, Zelenského prejave pred oboma komorami britského parlamentu a stretnutí s kráľom Karolom III. si Zelenskyj a Sunak boli pozrieť výcvik ukrajinských vojakov na obsluhu tankov Challenger 2 na juhozápade Anglicka. Zelenskyj pri tej príležitosti požiadal aj o dodanie rakiet s dlhším dosahom. Bez takýchto zbraní a tiež bojových lietadiel bude podľa neho vojna na Ukrajine stagnovať.

Sunak ponúkol výcvik ukrajinských pilotov a príslušníkov námornej pechoty – okrem už prebiehajúceho programu, v rámci ktorého vycvičili v Británii 10.000 ukrajinských vojakov. Upozornil však, že výcvik pilotov na moderné bojové lietadlá môže trvať aj tri roky, pričom dodávku stíhačiek Eurofighter Typhoon by museli schváliť aj európski partneri, ktorí sa na výrobe týchto strojov podieľajú.

Britský premiér zároveň podľa televízie BBC potvrdil, že v priebehu niekoľkých týždňov prídu na Ukrajinu britské tanky Challenger.

19:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu potvrdil, že vo štvrtok sa v Bruseli stretne s lídrami členských krajín EÚ. Oznámil to na tlačovej konferencii v Londýne, informovala agentúra AFP. Ako dodáva TASR, vo štvrtok a v piatok sa v Bruseli koná mimoriadny summit EÚ.

Nemenovaný predstaviteľ ukrajinskej vlády predtým povedal agentúre Reuters, že Zelenskyj chce na summite EÚ žiadať o viac zbraní pre Ukrajinu a o podporu čo najrýchlejšieho vstupu Ukrajiny do EÚ.

17:49 Británia prehodnotí možnosti dodávky bojových lietadiel Ukrajine, avšak k ich poskytnutiu nedôjde bezprostredne. Vyplynulo to z vyhlásenia úradu britského premiéra počas stredajšej návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Londýne.

„Premiér (Rishi Sunak) poveril ministra obrany (Bena Wallacea), aby zistil, aké lietadlá by mohli byť odovzdané. Avšak treba zdôrazniť, že ide o dlhodobé riešenie, nie je to krátkodobá záležitosť – pričom práve to by Ukrajina teraz potrebovala,“ povedal Sunakov hovorca.

Zelenskyj vystúpil v stredu aj v britskom parlamente. Vyhlásil, že pred dvoma rokmi odtiaľ odchádzal s poďakovaním za „výborný anglický čaj“, teraz však odchádza „vopred ďakujúc za výkonné anglické lietadlá“. (tasr, afp)

17:17 Británia by mala Ukrajine dodať ďalšie zbrane, aby mohla „poraziť (ruského prezidenta Vladimira) Putina a opätovne nastoliť mier“. V britskom parlamente to v stredu vyhlásil poslanec a bývalý premiér Boris Johnson, pričom súčasného premiéra Rishiho Sunaka priamo vyzval na poskytnutie stíhačiek a tankov Ukrajine. „Máme viac než 100 stíhačiek Typhoon. A máme viac než 100 tankov Challenger 2,“ pripomenul Johnson.

„Najlepší spôsob, ako ich teraz použiť, je poskytnúť ich na ochranu Ukrajincov – v neposlednom rade preto, že týmto z dlhodobého hľadiska chránime aj našu vlastnú bezpečnosť,“ vyhlásil Johnson. Britský expremiér bol minulý týždeň v Spojených štátoch, odkiaľ západné krajiny vyzval, aby Ukrajine poskytli moderné stíhačky vrátane strojov F-35.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj... Foto: SITA/AP
Boris Johnson / Volodymyr Zelenskyj / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a bývalý britský premiér Boris Johnson počas stretnutia v Kyjeve 22. januára 2023

V stredu prišiel do Británie neohlásene ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a okrem iného aj v parlamente žiadal o poskytnutie stíhačiek pre Ukrajinu. Sunak ponúkol iba možnosť výcviku pilotov, no ministrovi obrany nariadil preskúmať, aké lietadlá by mohli byť perspektíve dodané Ukrajine. Úrad britského premiéra však upozornil, že lietadlá Ukrajine určite nebudú dodané v krátkodobom horizonte. (tasr, news.sky.com)

17:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce vo štvrtok požiadať lídrov členských krajín Európskej únie na summite v Bruseli o viac zbraní a tiež o podporu čo najrýchlejšieho vstupu Ukrajiny do EÚ, vyhlásil v stredu nemenovaný predstaviteľ ukrajinskej vlády.

Zelenskyj v stredu navštívil Britániu, ktorá mu prisľúbila výcvik ukrajinských pilotov na moderné lietadlá NATO, i keď Zelenskyj žiadal priamo o stíhačky. Ešte v stredu večer by mal ísť do Paríža a vo štvrtok do Bruselu.

„Môj prezident vycestoval preto, aby dosiahol výsledky,“ povedal ukrajinský predstaviteľ. „Hlavným výsledkom budú zbrane. Potrebujeme podporu Európskej rady, aby došlo k zrýchleniu dodávok zbraní pre Ukrajinu,“ dodal ukrajinský predstaviteľ. (tasr, reuters)

16:45 Porážka ruského prezidenta Vladimira Putina je nanajvýš otázkou času, uviedol v rozhovore pre nemecký spravodajský portál T-Online to povedal renomovaný americký politológ Francis Fukuyama. „Ruský útok na Ukrajinu bol dokonca najväčšou strategickou chybou, akej som bol v živote svedkom,“ poznamenal Fukuyama.

Vladimir Putin Čítajte viac Fukuyama: Putin urobil obrovskú chybu, jeho porážka na Ukrajine je otázkou času

16:40 Vo viacerých oblastiach na Ukrajine sa v stredu rozozvučali náletové sirény upozorňujúce na letecký útok. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na portál alerts.in.ua zaznamenávajúci informácie o leteckých poplachoch a iných hrozbách.

Sirény bolo počuť v metropole Kyjev i oblasti okolo nej, ďalej v Dnepropetrovskej, Sumskej, Čerkaskej, Černihivskej, Záporožskej, Charkovskej, Doneckej a Poltavskej oblasti. Permanentne v pohotovosti sú Luhanská oblasť a okupovaný polostrov Krym. (sita, ap, pravda.com.ua)

16:15 Británia ponúkla Ukrajine možnosť výcviku jej pilotov na moderných bojových lietadlách, aké používajú členské krajiny NATO. Táto ponuka prišla počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Londýne. Ten však Britániu žiadal o dodanie stíhačiek.

Volodymyr Zelenskyj / Rishi Sunak / Čítajte viac Zelenskyj v britskom parlamente žiadal o stíhačky, večer sa stretne s Macronom a Scholzom

13:55 Rada Európy by mala zohrávať vedúcu úlohu pri zriaďovaní registra na zaznamenávanie a dokumentovanie dôkazov a tvrdení o škodách, stratách alebo zraneniach, ku ktorým došlo v dôsledku ruskej agresie proti Ukrajine. V stredu to uviedla generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová.

Pejčinovičová Buričová v informačnom dokumente zaslanom vládam 46-člennej európskej organizácie spresnila, že takýto register bude dôležitou súčasťou súčasných medzinárodných iniciatív na vytvorenie kompenzačného mechanizmu za ruské zločiny počas agresie voči Ukrajine.

Generálna tajomníčka zdôraznila, že Rada Európy má dobré predpoklady na vytvorenie „registra pohľadávok“ – najmä vo svetle judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) a procesu dohľadu nad rozsudkami tohto súdu. Rada Európy už poskytuje právne a politické poradenstvo a školí expertov na vyšetrovanie a odborníkov pracujúcich s obeťami násilia, najmä so ženami. Tieto a ďalšie aktivity sú zahrnuté v akčnom pláne Rady Európy pre Ukrajinu na roky 2023–26.

Informačný dokument určený európskym vládam naznačuje tiež rôzne možnosti zriadenia osobitného medzinárodného súdu a potrebu pevného právneho základu na fungovanie takéhoto súdu.

Pejčinovičová Buričová navrhuje, aby Rada Európy mohla ponúknuť pomoc pri výbere a vymenúvaní sudcov, pri vypracovávaní pravidiel dokazovania a postupu, pri poskytovaní odborných znalostí v oblasti riadenia prípadov, ako aj pri vysielaní expertov.

Rada Európy je rovnako pripravená ponúknuť svoju podporu „dočasnej prokuratúre“ pre vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine. Podľa jej vyjadrenia akákoľvek činnosť týkajúca sa osobitného súdu by mala byť koordinovaná s príslušnými existujúcimi mechanizmami, najmä s Medzinárodným trestným súdom (tasr).

13:36 Po takmer roku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu je isté, že Moskva tam nedosiahne svoje ciele, uviedol v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz v prejave v Spolkovom sneme (Bundestagu). „(Prezident Vladimir) Putin nedosiahne svoje ciele – ani na bojisku a ani prostredníctvom nadiktovaného mieru. Aspoň toľko je isté po roku vojny,“ povedal Scholz.

Zároveň uistil Ukrajinu, že jej budúcnosť je v Európskej únii. „Ukrajina patrí do Európy, jej budúcnosť je v Európskej únii. A tento sľub platí,“ uviedol pred summitom lídrov EÚ v Bruseli.

Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo dole) pred... Foto: SITA/AP, Markus Schreiber
Olaf Scholz Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo dole) pred prejavom v Spolkovom sneme 8. februára 2023

Scholz v prejave kritizoval súťaž medzi niektorými krajinami, založenú na tom, kto môže Ukrajine dodať lepšie zbrane. Podľa neho to poškodzuje jednotu medzi spojencami. „Túto súdržnosť zachovávame a posilňujeme tým, že rozhodnutia najskôr dôverne pripravíme – a až potom ich oznámime,“ povedal s odkazom na spoluprácu s americkým prezidentom Joeom Bidenom pri rozhodnutí o poskytnutí tankov pre Kyjev.

Nemecko, Dánsko a Holandsko ohlásili v utorok spoločný plán dodania minimálne 100 tankov staršieho typu Leopard 1 na Ukrajinu v rámci úsilia „podporiť Ukrajinu v jej úsilí odolávať ruskej agresii“. Berlín ešte predtým v januári povolil dodávky moderných tankov Leopard 2 na Ukrajinu. (afp, tasr)

13:31 Ruským médiám zakážu písať o minulosti vrahov, sexuálnych násilníkov, či zlodejov, ktorí si vykúpili slobodu bojmi na Ukrajine. Dolná komora ruského parlamentu rozšíri platnosť zákona o „diskreditácii armády“ aj na amnestovaných trestancov, ktorí si odslúžili pol roka v radoch vagnerovcov, súkromnej armády Jevgenija Prigožina.

vagnerovci Čítajte viac Rusi si budú musieť vážiť vrahov, ak bojujú proti Ukrajine

13:18 Prisľúbiť ďalšiu časovo neohraničenú podporu Ukrajine sa na dvojdňovom vrcholnom stretnutí Bruselu chystajú prezidenti a premiéri krajín Európskej únie. Prvýkrát za takmer rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu by medzi nich mal podľa diplomatov osobne zavítať prezident Volodymyr Zelenskyj.

Únijní lídri budú od štvrtka počas mimoriadneho summitu hovoriť aj o tom, ako lepšie regulovať rastúci počet migrantov mieriacich do Európy alebo ako podporiť únijnú ekonomiku v čase masívnych štátnych subvencií USA a Číny. (čtk)

12:37 Použitie taktických jadrových zbraní vo vojne na Ukrajine je „nepravdepodobné“ z dôvodu, že by mali nízku vojenskú efektivitu, uviedli v stredu estónske tajné služby vo výročnej správe. Šéf estónskych tajných služieb Kaupo Rosin napísal, že Rusko má stále dosť zbraní, munície i vojakov na vedenie vojny na Ukrajine, ich nedostatok podľa neho zatiaľ nehrozí.

„Zatiaľ majú stále dostatok paliva na udržanie vojnovej mašinérie v chode… Rusku tak skoro nedôjde potrava pre delá, výzbroj zo sovietskej éry ani propagandou vyvolaný imperializmus,“ citovala jeho vyjadrenie britská spravodajská stanica Sky News.

Rosinove slová sú v kontraste s vyhláseniami iných západných predstaviteľov vrátane riaditeľa britských tajných služieb GCHQ Jeremyho Fleminga, ktorý vlani v októbri povedal, že Rusku vo vojne na Ukrajine čoraz väčšmi dochádza munícia. „Zdá sa, že Putin stále verí, že čas bude hrať v prospech Ruska… a bude môcť Ukrajinu ‚dobombardovať‘ až k rokovaciemu stolu.“ uviedli estónske tajné služby.

Napísali tiež, že výzva, ktorú Rusko aj naďalej predstavuje, iba zdôrazňuje potrebu, aby západní spojenci pokračovali v podpore Ukrajiny. Možnosť vojenského konfliktu medzi Severoatlantickou alianciou a Ruskom by sa zvýšila, keby Moskva na Ukrajine dosiahla svoje ciele, píše sa v správe. „Víťazstvo Ukrajiny vo vojne proti Rusku by preto zlepšilo aj regionálnu bezpečnosť,“ dodali tajné služby. (theguardian.com, news.sky.com, tasr)

11:58 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pristál v stredu na londýskom letisku Stansted. Buckinghamský palác zároveň potvrdil, že Zelenskyj v ten istý deň absolvuje aj audienciu u britského kráľa Karola III.

Volodymyr Zelenskyj / Rishi Sunak / Čítajte viac Zelenskyj v britskom parlamente žiadal o stíhačky, večer sa stretne s Macronom a Scholzom

11:46 V ropnej rafinérii v ruskej Rostovskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou vypukol v stredu požiar, ktorý sa neskôr podarilo uhasiť. Informovalo o tom ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

„V Rostovskej oblasti v meste Novošachtinsk… bola o 10.24 h moskovského času (08.24 h SEČ) prijatá správa o požiari na území závodu na spracovanie ropných produktov,“ uviedlo ministerstvo, ktoré citovali ruské štátne médiá.

Požiar zachvátil plochu zhruba 100 štvorcových metrov a bol uhasený približne o hodinu neskôr, informovala agentúra Interfax. Malá rafinéria patrí spoločnosti s názvom Resource LLC.

Išlo o druhý požiar ruskej rafinérie za uplynulé dva dni. V utorok vypukol požiar v závode ruskej ropnej spoločnosti Lukoil v Nižnom Novgorode, v meste ležiacom východne od ruskej metropoly Moskva. (reuters, tasr)

11:40 Ukrajine sa podarilo vrátiť z Ruska 128 detí, ktoré z ich vlasti násilne odviezli ruské okupačné úrady. Podľa agentúry Ukrinform to oznámila Julija Usenková z ukrajinskej generálnej prokuratúry, ktorá má na starosti ochranu záujmov detí. Viac ako 50 vrátených detí je so svojimi rodičmi alebo poručníkmi v krajinách Európskej únie, dodala Usenková. Podľa Ukrinformu sa v Rusku môže nachádzať viac ako 16-tisíc maloletých Ukrajincov.

„Za ich návratom do vlasti je práca veľkého množstva ľudí, ktorí mesiace robia na tom, aby vrátili aspoň jedno dieťa,“ uviedla Usenková, podľa ktorej táto snaha prináša množstvo bezpečnostných rizík aj pre ľudí, ktorí s návratom detí pomáhajú. „V tejto chvíli nemôžem hovoriť o tom, kto títo ľudia sú a ako sa všetko odohráva, pretože by to nielen poškodilo proces navracania detí, ale mohlo by to niekoho stáť aj život,“ vyhlásila.

Žena s dieťaťom z ukrajinského Mariupoľa sa... Foto: SITA/AP, Evgeniy Maloletka
ukrajina Žena s dieťaťom z ukrajinského Mariupoľa sa lúčia s priateľom pred odchodom vlaku do Ľvova zo železničnej stanice v Záporoží

Ukrajinské úrady sa podľa nej snažia robiť, čo je v ich silách, ale nestačí to. „Nefungujú obvyklé nástroje diplomacie, požiadavky medzinárodného humanitárneho práva sa na agresora nevzťahujú, takže neexistuje jednotný mechanizmus a nefungujú štandardné pravidlá,“ dodala.

Ukrajina dlhodobo obviňuje ruské úrady z nútených deportácií detí z Ruskom okupovaných ukrajinských území. Moskva tvrdí, že obvinenia o unášaní detí z Ukrajiny nie sú pravdivé. Na území Ruska však boli skutočne odvezené stovky sirôt, napísala na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC, podľa ktorej mnohé z týchto detí dostali ruské občianstvo a boli umiestnené do ruských rodín. (ukrinform.ua, čtk)

10:40 Rusko požiadalo spoluzakladateľa hudobnej skupiny Pink Floyd Rogera Watersa, aby v stredu prehovoril na Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN). O jej zasadnutie s témou dodávok zbraní Ukrajine požiadala Moskva.

„Ruská diplomacia bývala vážna. Čo bude ďalej? Mr. Bean?“ povedal diplomat BR OSN pod podmienkou zachovania anonymity.

„Uvidíme, čo povie. Má pozíciu a zajtra si ju vypočujete,“ uviedol v utorok ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia a zavtipkoval: „Možno nám aj zaspieva.“

9:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navštívi Britániu. Stretne sa s premiérom Rishim Sunakom a zavíta medzi ukrajinských vojakov, oznámil úrad britského premiéra. Zelenskyj sa vydáva na už druhú zahraničnú cestu od začiatku takmer rok trvajúcej ruskej invázie do jeho krajiny. V decembri navštívil Spojené štáty.

Zelenskyj navštívi ukrajinských vojakov, ktorí v súčasnosti v Británii podstupujú výcvik, a prehovorí tiež v britskom parlamente. Úrad v Downing Street 10 oznámil, že Británia sa chystá rozšíriť výcvik ukrajinských vojakov na námorníctvo a letectvo. Vycvičia pilotov bojových lietadiel či námorníkov a urýchlia dodávky vojenského materiálu.

„Návšteva Zelenského v Británii je dôkazom odvahy, odhodlania a boja jeho krajiny a dôkazom nezlomného priateľstva medzi našimi dvoma krajinami,“ dodal úrad britského premiéra.

Viaceré európske médiá tento týždeň špekulovali, že Zelenskyj by vo štvrtok mohol pricestovať do Bruselu na rokovania lídrov krajín Európskej únie. Nemenovaný činiteľ Európskeho parlamentu ČTK povedal, že v súvislosti s návštevou je zákonodarný zbor pripravený zvolať mimoriadne zasadnutie.

9:22 Ruská armáda na Ukrajine podľa Kyjeva za uplynulý deň stratila ďalších 910 vojakov. Celkový počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku vojny tak vzrástol na 134 100, uviedol v stredu na Facebooku generálny štáb ukrajinskej armády. Moskva za uplynulých 24 hodín na Ukrajine prišla aj o osem tankov, pätnásť obrnených bojových vozidiel pechoty, štyri delostrelecké systémy, jedno lietadlo a jeden vrtuľník.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo 3 253 tankov, 6 458 obrnených bojových vozidiel pechoty, 2 236 delostre­leckých systémov, 295 lietadiel a 285 vrtuľníkov.

8:15 Ruské invázne sily sa snažia plne ovládnuť Doneckú a Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny, uviedol vo svojej dnešnej operačnej zvodke ukrajinský generálny štáb. Ukrajinskí obrancovia podľa neho za uplynulý deň odrazili ruské útoky pri 22 obciach vrátane Bachmutu, o deň skôr hlásil odrazenie útokov pri desiatkach miest a dedín. Podľa agentúry Reuters Rusi zintenzívnili zimné útoky na východe Ukrajiny.

„Nepriateľ, ktorý sa snaží plne ovládnuť Doneckú a Luhanskú oblasť, naďalej sústredí svoje hlavné úsilie na vedenie útočných operácií v smeroch na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Novopavplyvku – a to pri Kreminom, Bachmute, Avdijivke, Opytne, Marjinky a Vuhledare,“ uvádza velenie ukrajinských ozbrojených síl, ktoré zároveň informuje o ruskom ostreľovaní mnohých obcí na východe a juhu krajiny vrátane Charkova.

Ukrajinský generálny štáb zároveň tvrdí, že Rusko utrpelo značné straty, najmä v ľudskej sile. Vo svojej ďalšej správe o vývoji bojov uvádza, že invázne jednotky prišli za posledný deň o 910 vojakov. O deň skôr informoval štáb o strate 1 030 ruských vojakov za deň, čo Reuters označil za najhoršiu ruskú dennú stratu.

ruskí vojaci Čítajte viac Viac ako tisíc mŕtvych. Rusi ešte taký zlý deň na Ukrajine nemali

Celkovo podľa Kyjeva invázne vojská prišli o viac ako 134 000 ľudí. Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok tvrdil, že Ukrajina v januári prišla o viac ako 6 500 vojakov. Podobné informácie jednotlivých strán konfliktu nie je možné overiť z nezávislých zdrojov a Moskva ani Kyjev svoje vlastné straty neoznamujú.

7:52 Jednu civilnú obeť si vyžiadali utorkové útoky ruských síl na Sumskú oblasť na severovýchode Ukrajiny. Vojenská administratíva oblasti uviedla, že ruská armáda zaútočila na sedem obcí. V meste Bilopilľa ruské bombardovanie zasiahlo obytnú budovu a zabilo 77-ročnú ženu. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

7:06 Spojené štáty súhlasili s tým, že predajú Poľsku 18 presných salvových raketometov HIMARS, rakety a ďalšie vybavenie v celkovej hodnote 10 miliárd dolárov. Oznámilo to v utorok americké ministerstvo obrany. Schválený balík má zahŕňať aj 45 taktických balistických striel ATACMS a viac než 1000 rakiet GMLRS.

HIMARS Čítajte viac Spojené štáty predajú Poľsku 18 raketometov HIMARS

6:00 Americký prezident Joe Biden vo svojom stredajšom posolstve o stave únie vyzdvihol americkú podporu Ukrajine napadnutej Ruskom a povedal, že Spojené štáty zjednotili NATO, vytvorili globálnu koalíciu a postavili sa agresii ruského prezidenta Vladimira Putina. Šéf Bieleho domu sa krátko vyjadril tiež k Číne. Spojené štáty podľa neho usilujú o konkurenciu, nie o konflikt, a plánujú spolupracovať v oblastiach, kde to bude hájiť americké záujmy.

„Spoločne sme urobili to, čo Amerika vždy robí najlepšie,“ povedal Biden vo svojom druhom posolstve o stave únie, ktoré sa konalo takmer rok od začiatku ruskej invázie nie Ukrajinu. „Viedli sme. Zjednotili sme NATO. Vytvorili sme globálnu koalíciu. Postavili sme sa proti Putinovej agresii. Postavili sme sa na stranu ukrajinského ľudu,“ dodal americký prezident a poukázal na prítomnosť ukrajinskej veľvyslankyne vo Washingtone Oksany Markarovovej s tým, že zastupuje nielen svoju krajinu ale aj odvahu svojho ľudu. Amerika je podľa Bidena zjednotená v podpore Ukrajiny a bude ju podporovať tak dlho, ako to bude potrebné.

© Autorské práva vyhradené

627 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine