Fukuyama: Putin urobil obrovskú chybu, jeho porážka na Ukrajine je otázkou času

Porážka ruského prezidenta Vladimira Putina je nanajvýš otázkou času. V rozhovore pre nemecký spravodajský portál T-Online to povedal renomovaný americký politológ Francis Fukuyama.

08.02.2023 16:45
Vladimir Putin Foto: ,
Zničený portrét s podobizňou ruského prezidenta Vladimira Putina na zemi v meste Cherson
debata (320)

„Ukrajina dokáže Rusko poraziť, o tom nemám žiadne pochybnosti,“ domnieva sa Fukuyama. Zdôvodnil to omnoho vyššou motiváciou Ukrajincov, ako aj dodávkami západných bojových tankov a iných zbraní Kyjevu.

„Nepovažujem za nepravdepodobné, že sa ukrajinskej armáde podarí do leta úplne oslobodiť aspoň južnú časť krajiny,“ uviedol jeden z najznámejších politických analytikov na svete.

Video
Pavel: Netlačme Kyjev do územných ústupkov, dajme im zbrane

Rusko podľa jeho slov inváziou na Ukrajinu spravilo obrovskú chybu. „Ruský útok na Ukrajinu bol dokonca najväčšou strategickou chybou, akej som bol v živote svedkom,“ poznamenal Fukuyama.

Doplnil, že neočakával, že šéf Kremľa nariadi ofenzívu na celé územie Ukrajiny. „Domnieval som sa skôr, že Rusko chce masívnym rozmiestnením vojsk len presadiť svoje požiadavky,“ konštatoval.

Ak by sa situácia ohľadne Krymu, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014, vyvíjala pre Moskvu nepriaznivo, mohlo by to podľa Fukuyamu vytvoriť priestor pre „seriózne rokovania“ medzi Kyjevom a Moskvou. Dôležité je, ako upozornil, aby Ukrajina získala silné záruky pre svoju ďalšiu existenciu.

320 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Francis Fukuyama