Čína obviňuje Západ, že rozdúchava vojnu na Ukrajine

Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang v utorok vyzval západné krajiny, aby "prestali rozdúchavať" vojnu na Ukrajine, a vyjadril znepokojenie Pekingu ohľadom stupňovania ukrajinskej krízy. Informovala o tom agentúra Kjódó.

21.02.2023 05:55
debata (138)

„Vyzývame isté krajiny, aby okamžite prestali rozdúchavať oheň, prestali zvalovať vinu na Čínu a prestali opakovať: Ukrajina dnes, Taiwan zajtra,“ vyhlásil Čchin vo svojom prejave na tému svetovej bezpečnosti, ktorý predniesol krátko pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu.

Čína považuje Taiwan za svoju súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade, že by vyhlásil nezávislosť. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie.

„Sme proti akejkoľvek forme hegemónie a proti akémukoľvek zahraničnému zasahovaniu do záležitostí Číny,“ zdôraznil Čchin.

Nevyprovokovaný ruský vpád na Ukrajinu Čína odmieta odsúdiť a kritizuje sankcie Západu voči Moskve. Americký minister zahraničia Antony Blinken v nedeľu vyjadril obavy, že Peking zvažuje poskytnúť Rusku vojenské vybavenie pre boje na Ukrajine, vrátane zbraní a munície. Čína jeho tvrdenia poprela.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vojna na Ukrajine