Novinár Safronov, podľa Moskvy špión, skončil v kolónii na Sibíri

Ruský novinár Ivan Safronov, ktorý bol vlani odsúdený na viac ako dve desiatky rokov väzenia za vlastizradu kvôli údajnej spolupráci s českou rozviedkou, bol prevezený na výkon trestu do trestaneckej kolónie na Sibíri. S odvolaním sa na rodinu žurnalistu o tom informovala agentúra Interfax.

27.02.2023 14:53
safronov Foto: ,
Novinár Ivan Safronov stojí v klietke v súdnej sieni v Moskve 16. júla 2020, kedy ho súd v Moskve uznal vinným z vlastizrady a odsúdil ho na 22 rokov väzenia.
debata (27)

Vlani v septembri moskovský súd odsúdil novinára denníkov Kommersant a Vedomosti na 22 rokov väzenia s prísnym režimom a pokute 500 000 rubľov (6 300 eur) za vlastizradu. V decembri odvolací súd tento rozsudok potvrdil. Safronov akúkoľvek vinu odmietol a obvinenie pripísal snahe ruskej tajnej služby o výrobu špiónov, keď tých skutočných je ťažké chytiť.

ivan safronov Čítajte viac Safronovovi FSB odpočúvala mobil a monitorovala e-maily

Rodina odsúdeného teraz uviedla, že Safronov bol prevezený do trestaneckej kolónie IK-7 Arejskoje neďaleko Krasnojarska. Ide o trestanecké zariadenie s prísnym režimom, kam sú umiestňovaní prvýkrát trestaní muži.

Safronova zatkla v júli 2020 ruská tajná služba FSB a obvinila ho z vlastizrady. Tvrdí, že novinárov v roku 2012 zverbovala česká rozviedka. Safronov podľa FSB okrem iného odovzdával tajné informácie o dodávkach ruských zbraní postsovietskym štátom, na Blízky východ, do Afriky a na Balkán a tieto informácie by vraj štáty NATO mohli použiť proti bezpečnosti Ruska.

Ivan Safronov Čítajte viac Bývalému ruskému novinárovi Safronovovi zamietli odvolanie voči vlastizrade
27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vlastizrada #Ivan Safronov