Rusi zvárajú „Frankensteinove“ tanky. Na front posielajú aj múzejné kusy

Ruská armáda čelí narastajúcim problémom pre nedostatok vojenských zdrojov, tvrdil v rozhovore pre USA Today šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery tzv. Frankensteinových tankov. Tie vznikajú tak, že na sovietske obrnené transportéry MT-LB Rusi montujú námorné kanóny. Na front na Ukrajine posielajú aj šesťdesiat rokov staré tanky T-62.

10.03.2023 10:00
rusko-ukrajinský konflikt, vojna, Vuhledar Foto:
Poškodené ruské tanky sú na poli po útoku v malom baníckom meste Vuhledar v Doneckej oblasti.
debata (267)

Vo februári sa na sociálnych sieťach objavili fotky transportéra sovietskej výroby MT-LB, na ktorom bol namontovaný námorný kanón 2M-7. Údajne sa ho Ukrajinci zmocnili pri Vuhledare, upozornil na to idnes.cz.

O mesiac neskôr sa objavili ďalšie snímky iného MT-LB, na ktorý boli tiež nasadené lodné kanóny, konkrétne 25mm 2M-3, ktorých výroba sa datuje do päťdesiatych rokov 20. storočia, píše portál.

Šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov predpokladá, že Rusko bude mať do troch mesiacov nedostatok zdrojov na vedenie agresívnej vojny. „Rusko už spotrebovalo obrovské množstvo ľudských zdrojov, výzbroje a materiálu. Jeho ekonomika a produkcia nie sú schopné pokryť tieto straty. Zmenilo tiež svoju vojenskú štruktúru velenia. Ak ruská armáda na jar zlyhá vo svojich cieľoch, bude mať nedostatok vojenských zdrojov,“ vyhlásil Budanov.

VIDEO: Ťažké boje na Donbase.
Video

Vuhledar zažil doteraz najväčšiu tankovú bitku vojny na Ukrajine. Ukrajinci odhadli začiatkom marca ruské straty v tomto trojtýždňovom vojenskom strete na najmenej 130 tankov a obrnených transportérov. Podľa vojenských veliteľov boli straty týchto vozidiel natoľko veľké, že Rusko muselo zmeniť taktiku a uchýliť sa iba k útokom pechoty.

Letecký pohľad na ukrajinský Vuhledar, miesto... Foto: SITA/AP
Vuhledar Letecký pohľad na ukrajinský Vuhledar, miesto ťažkých bojov s ruskými jednotkami v Doneckej oblasti na Ukrajine, piatok 10.2.2023.

Denník The New York Times (NYT) pripomína tiež ostrú kritiku výkonov ruskej armády pri Vuhledare zo strany provojnových ruských blogerov či vagnerovcov.

VIDEO: Raketomet, delo, tanky. Takto Ukrajinci ničia ruskú techniku presnou streľbou
Video
Ruský raketomet BM-21 Grad, samohybnú húfnicu a dva tanky zničili ukrajinskí vojaci vysoko presnými údermi v blízkosti mesta Doneck. Video: Twitter/Ukraine Weapons Tracker

V pravidelnej správe o situácii na Ukrajine britské ministerstvo obrany informovalo, že ruská armáda nasadzuje v dôsledku vysokých strát vojenskej techniky na front na Ukrajine 60-ročné tanky T-62.

„Od leta 2022 bolo zo skladov vybraných približne 800 tankov T-62 a u niektorých z nich bol vylepšený zameriavací systém… tieto typy starých vozidiel však majú na modernom bojovom poli mnohé zraniteľnosti vrátane absencie moderného reaktívneho panciera,“ uviedol britský rezort.

Dodáva, že existuje „reálna“ možnosť, že 60-ročné tanky budú použité aj na prevyzbrojenie ruskej elitnej tankovej jednotky, aby nahradili straty techniky. Táto jednotka mala pritom pôvodne od roku 2021 dostávať tanky Armata T-14 novej generácie.

Nedávno boli na bojisku na Ukrajine zaznamenané po prvý raz aj ruské obrnené transportéry BTR-50, ktoré boli do služby nasadené v roku 1954, uviedol britský rezort.

267 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine