Syna chránil vlastným telom. Obaja zomreli v bitke o Bachmut

Množstvo smútiacich vzdalo na Námestí Nezávislosti v centre ukrajinskej metropoly Kyjev úctu otcovi a synovi, ktorí spoločne zahynuli počas ťažkých bojov o východoukrajinské mesto Bachmut. Informovala o tom agentúra AFP.

10.03.2023 21:33
ukrajina Foto: ,
Vojaci držia vlajky nad rakvami dobrovoľných vojakov Oleha Chomiuka a jeho syna Mykytu, ktorí zahynuli v bitke pri Bachmute v Doneckej oblasti. Pohreb sa konal na Námestí nezávislosti v Kyjeve v piatok 10. marca 2023.
debata (140)

Päťdesiatdvaročný Oleh Chomiuk a jeho 25-rčný syn Mykyta, ktorí pochádzali z Kyjeva, sa prihlásili do armády ako dobrovoľníci krátko po tom, čo Rusko vo februári minulého roka zaútočilo na Ukrajinu.

Slúžili spolu a podľa vyjadrení rodiny aj spolu zahynuli 2. marca. Chomiuk sa počas útoku pokúsil vlastným telom chrániť svojho syna, výbuch v ich blízkosti ich však oboch zabil, uviedol na pohrebe Olehov brat Jurij.

Na truhly s ich telami kládli smútiaci, medzi ktorými boli aj vojaci, kvety a vence. Oboch neskôr pochovali na mestskom cintoríne.

Chomiukovci pôvodne bránili Kyjev, bojovali však tiež v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti a v Charkovskej oblasti na východe. Neskôr sa pripojili k ukrajinským vojakom vo východoukrajinskom regióne Donbas, ktorý sa snaží Rusko plne ovládnuť.

VIDEO: Chystá sa ofenzíva? Ukrajinci cvičia na Rusov
Video
140 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine