Nemecká rada pre etiku žiada limity na používanie umelej inteligencie

Nemecká rada pre etiku v pondelok vyzvala na stanovenie presných limitov používania umelej inteligencie (AI), informovala agentúra DPA.

20.03.2023 20:36
debata (3)

„Používanie umelej inteligencie by malo posilniť ľudský rozvoj, nie ho znižovať,“ vyhlásila predsedníčka rady Alena Buyxová počas prezentácie správy Človek a stroj – Výzvy, ktoré predstavuje umelá inteligencia. Buyxová zdôraznila, že „umelá inteligencia nesmie nahradiť človeka“.

Rada pre etiku je nezávislý výbor, ktorý sa zameriava na etické otázky a výzvy – od prírodných vied až po medicínu a zdravotnú starostlivosť. Jej 26 členov vymenúva predseda parlamentu. Bundestag a vláda môžu radu pre etiku poveriť, aby poskytovala poradenstvo v špecifických oblastiach, objasnila vo svojej správe DPA.

Pokiaľ ide o používanie umelej inteligencie v medicíne, rada pre etiku ju podporuje, pričom tvrdí, že by mohla zmierniť nedostatok personálu a umožniť presnejšie stanovovanie diagnóz, informuje TASR.

Rada však súčasne upozornila, že pri vývoji alebo pri používaní umelej inteligencie je potrebné zabrániť strate zručností u lekárov.

Dodala tiež, že právo pacientov na súkromie by malo byť kompatibilné s intenzívnym využívaním dát v medicínskom výskume.

Aby sa mohla AI používať v štátnej správe, občania by museli byť chránení pred diskrimináciou, upozornila rada pre etiku. Zdôraznila tiež, že zamestnanci úradov by nemali slepo sledovať rozhodnutia AI. Musí byť zaručený aj individuálny prístup i rešpektovanie práva dotknutých osôb na námietky a kontrolu údajov.

„AI nemôže nahradiť ľudskú inteligenciu, zodpovednosť a vyhodnocovanie,“ povedal Julian Nida-Rümelin, podpredseda nemeckej rady pre etiku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #AI