Netanjahu odloží reformu justície o niekoľko týždňov. Do ulíc vyšli desaťtisíce ľudí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil odloženie kontroverznej justičnej reformy o niekoľko týždňov, do ďalšieho zasadnutia parlamentu. Chce o zákone viesť dialóg a dosiahnuť "široký konsenzus". Netanjahu to uviedol vo svojom dnešnom večernom vyhlásení k národu. Zároveň zdôraznil, že jeho vláda by nikdy nepripustila občiansku vojnu. Krajina podľa neho čelí kríze, ktorá je skutočnou hrozbou pre národnú jednotu Izraelčanov.

27.03.2023 17:30 , aktualizované: 19:55
izrael protest Foto:
Zhromaždenie priaznivcov vládneho návrhu súdnej reformy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua neďaleko parlamentu v Jeruzaleme 27. marca 2023.
debata (4)

„Ak existuje možnosť vyhnúť sa občianskej vojne prostredníctvom dialógu, beriem si čas na to, aby mohol prebehnúť dialóg,“ vyhlásil Netanjahu v televíznom prejave. Dodal, že vzhľadom na „národnú zodpovednosť“ preto druhé a tretie čítanie zákona o vymenovaní sudcov odkladá do ďalšieho zasadnutia Knesetu. To je podľa listu The Times of Israel plánované na začiatok mája, niektoré médiá spomínajú koniec apríla.

Ako poznamenala britská stanica BBC, prejav izraelského premiéra bol pomerne krátky. Okrem iného v ňom vyhlásil, že „urobí všetko, aby našiel riešenie“. Krajina sa podľa neho teraz ocitla na „nebezpečnej križovatke“. „Extrémistická menšina“ je pripravená rozdeliť národ, povedal Netanjahu.

Posunutie reforiem v pondelok avizoval aj izraelský minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben-Gvir, predseda krajne pravicovej strany Ocma Jehudit (Židovská sila).

Justičná reforma, ktorá by vládnej koalícii poskytla kontrolu nad vymenovaním sudcov najvyššieho súdu a umožnila prehlasovať súdne rozhodnutie jednoduchou parlamentnou väčšinou, vyvoláva v Izraeli už niekoľko týždňov masové protesty.

Pred parlamentom protestovalo 80-tisíc ľudí

Protestujúci v pondelok zablokovali v Jeruzaleme všetky cesty, ktoré vedú ku Knesetu, píše spravodajský denník Haarec. Pre obavy zo stretov medzi demonštrantmi a krajnou pravicou bola posilnená policajná prítomnosť. Netanjahu vyzval odporcov aj zástancov reformy, aby sa pri dnešnom proteste zdržali násilia. Izraelské médiá informujú, že protestnej akcii v Jeruzaleme sa zúčastňuje asi 80 000 ľudí.

Podľa denníka The Times of Israel boli doteraz v Jeruzaleme zadržaní traja demonštranti, ktorí sa podľa všetkého dostali do priameho kontaktu s policajtmi, ktorí okrem iného použili vodné delá. Mnoho ciest blízko budovy parlamentu zablokovala polícia, križovatku pri moste Chord Bridge, ktorá je hlavným vstupom do mesta, zase blokovali protestujúci, ktorých sa príslušníci bezpečnostných zložiek snažili rozohnať.

Izrael vláda súdnictvo reforma Netanjahu protesty Čítajte viac Netanjahuova vláda prežila dve hlasovania o nedôvere, izraelské odbory vyzvali na generálny štrajk

Tisíce demonštrantov protestovalo tiež pred Ben Gurionovou univerzitou v Beerševe. Ďalší ľudia znovu vyšli s izraelskými vlajkami do ulíc v Tel Avive a Haife, demonštrácie sa konali tiež v rade ďalších izraelských miest.

Odbory zvolali generálny štrajk

Kvôli súdnej reforme v pondelok odbory zvolali generálny štrajk, pozastavené boli odlety z Ben Gurionovho medzinárodného letiska, zatvorili sa nákupné centrá a pobočky začali zatvárať aj banky. Prevádzku pozastavili tiež dva hlavné izraelské prístavy, v Haife a Ašdode.

Podľa agentúry Reuters dali odbory pokyn pripojiť sa k štrajku tiež izraelským veľvyslanectvom po celom svete. Izraelské veľvyslanectvo v Prahe na otázku ČTK uviedlo, že sa k protestnej akcii pridalo a že bude riešiť iba naliehavé prípady.

Desaťtisíce Izraelčanov protestovali proti... Foto: SITA/AP
izrael jeruzalem protest Desaťtisíce Izraelčanov protestovali proti plánu premiéra Benjamina Netanjahua pred parlamentom v Jeruzaleme 27. marca 2023.

V Jeruzaleme bola posilnená policajná prítomnosť kvôli obavám zo stretov medzi odporcami reformy a krajnou pravicou. Krajne pravicová skupina futbalových fanúšikov, ktorá si hovorí La Familia, totiž oznámila, že bude na podporu justičnej reformy demonštrovať v Jeruzaleme, nie večer v Tel Avive, ako bolo pôvodne v pláne, píše denník The Times of Israel.

Netanjahu na twitteri vyzval demonštrantov z radov pravice a ľavice, aby sa zdržali násilia a správali sa zodpovedne. „Sme bratia,“ dodal. Izraelský 12. televízny kanál uviedol, že niektorí ľudia z premiérovho okolia Netanjahuovi radili, aby počkal, akú vysokú účasť bude mať pravicový pochod zástancov reformy.

Krajne pravicový minister vyzval na protidemonštrácie

Ako uviedol izraelský minister financií a šéf krajne pravicovej strany Náboženský sionizmus Bezalel Smotrič, vláda nesmie podľahnúť tlaku a reformu zrušiť. Priaznivcov reformy vyzval, aby dorazili do Jeruzalema. „Nesmieme zastaviť reformu zameranú na nápravu súdneho systému a izraelskej demokracie. Nesmieme sa poddať násiliu, anarchii a divokým štrajkom,“ uviedol.

Reforma súdnictva, ktorá by koalícii poskytla kontrolu nad vymenovaním sudcov najvyššieho súdu a umožnila vláde prehlasovať súdne rozhodnutia s jednoduchou parlamentnou väčšinou, vyvoláva už niekoľko týždňov masové protesty. Odporcovia návrhu tvrdia, že oslabia izraelskú demokraciu. Zástancovia reformy naopak tvrdia, že zmeny sú potrebné na obmedzenie aktivistických sudcov. Situácia v krajine sa vyostrila po tom, ako v nedeľu Netanjahu odvolal ministra obrany Joava Galanta, ktorý v sobotu varoval, že snaha presadiť reformu za každú cenu môže znamenať ohrozenie bezpečnosti krajiny.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #protest #jeruzalem #Benjamin Netanjahu