Duch diaľnic. 80-ročný „Nonno Sprint“ jazdil na Fiate Punto dva roky zadarmo

Osemdesiatročnému Talianovi hrozí, že pôjde pred súd po tom, čo sa dva roky vyhýbal plateniu diaľničných poplatkov v celkovej hodnote 4 000 eur. Podarilo sa mu to tak, že vždy jazdil tesne za vozidlami v pruhu vyhradenom pre zákazníkov s predplateným mýtnym a prešiel bránou skôr, ako sa spustila závora. Informoval o tom denník The Guardian.

01.04.2023 10:04
Diaľnica / Cesta / Autá / Premávka / Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (10)

Osemdesiatročný Mario, prezývaný „Nonno Sprint“ (Dedo Sprint), vo svojom Fiate Punto dva roky cestoval po talianskych diaľniciach bez toho, aby zaplatil jediné euro. Argumentoval tým, že poplatky sú príliš vysoké a nestoja za to, aby nimi platil za zlé služby, uviedol denník Corriere della Sera.

Muž, ktorý žije v domove dôchodcov vo Fiuggi v Laziu, sa vďaka taktike zaradenia sa za vodiča s predplateným mýtnym dostával na diaľnice aj z nich. Nakoniec bol chytený, keď sa pracovníkom diaľničnej spoločnosti Autostrade podarilo identifikovať vozidlo Fiat Punto a vystopovať jeho vlastníka po tom, čo dali dohromady zábery z bezpečnostných kamier pri každej bráne, ktorými prechádzal.

Spoločnosť zistila, že Mario sa na svojich cestách vydal okrem iného do Ríma a Neapola. Hrozí mu, že ak nezaplatí dlžnú čiastku 4000 eur, pôjde pred súd kvôli obvineniu z podvodu, ale odmieta to urobiť.

„Nebudem platiť. Diaľnica je verejná služba, nemôžu vyberať mýto. Nehľadiac na to, že sadzby sú príliš vysoké na ponúkanú službu,“ povedal Mario svojmu právnikovi podľa denníka Corriere della Sera.

Mario svojmu právnikovi tiež údajne povedal, že kvôli nude v domove dôchodcov jazdí v noci. „Ostatní obyvatelia chodili spať v určitú hodinu, a čo som mal robiť ja? Nedokázal som zostať vo vnútri celý deň.“ Cestovanie bolo vždy jeho vášňou. „Otvára mi to srdce. Rád jazdím na nové miesta a kým budem môcť, budem v tom pokračovať,“ dodal.

GPS, navigácia, auto, šofér, šoférovanie, volant, mapy, riadenie, vodič Čítajte viac Najdlhšia obchádzka sveta? Pre nehodu na diaľnici poslala navigácia šoférov 7113 kilometrov naokolo
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Mýto #mýtny systém